Свържи се с нас

Култура

Пътуващо лятно кино и Пътуваща детска библиотека спират в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Пътуващото Лятно кино на БНТ 1 ще спре в нашия град на 25 август и ще зарадва не само големите, но и малките габровци, защото ще доведе със себе си детска библиотека на колела.

От 18.30 ч. на пл. „Възраждане” всеки малчуган ще може да седне на големия стол на четенето, да почете любима книжка, да разкаже приказка, да каже стихче, да размени книга от домашната си библиотека и да вземе нова.

По-късно вечерта от 21.00 ч. на големя екран, разположен пред сградата на Община Габрово, ще започне прожекцията на един от най-награждаваните български филми, създадени в годините на прехода „Маймуни през зимата”. Лентата е режисьорски дебют на Милена Андонова.

Сценарият е на Мария Станкова и Милена Андонова, музиката на Константин Цеков. Оператори са Рали Ралчев и Радослав Спасов. В главните роли са актрисите Диана Добрева и Ангелина Славова и фолкпевицата Бонка Илиева, известна като Бони. Партнират им популярни актьори, като Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Филип Трифонов. Сценарият е по цикъл от разкази на Мария Станкова, озаглавен „Седем гневни жени”.

Входът е свободен!

Среща – точно под звездите!

„Маймуни през зимата”

Три истории за копнежа към щастие, за огромното желание да го постигнем и за цената, която плащаме, за да го задържим. Във филма се оглеждат една в друга историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха.

Началото на 60-те години на миналия век. Дона е бедно циганско момиче, потънало в приказния романтичен свят, който търси в мъжете. Реалните мъже обаче й оставят само спомени и извънбрачни деца… Тя ще трябва да избере между сигурността на децата си и мъжа, който най-сетне я е приел…

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Началото на 80-те. Лукреция е болезнено амбициозна, отлична студентка по право. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Но се оказва, че ще трябва да се бори за любовта си. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите и, Лукреция взима потресаващо решение…

2001 г. Тана има всичко – щастлив брак, богатство, стабилност. Ала за нея истинското щастие е в това да има дете – единственото нещо, което влюбеният Лазар не може да й даде.. Тана решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им…

Дона, Лукреция и Тана звучат като три куплета на един сонет – всяка със своя живот, всяка със своите амбиции, и трите извън ограниченията на своето време. Българската зима свързва техните истории – разделени от десетилетия, замръзнали в своите най-силни житейски моменти. Като три замръзнали въздишки.

Филмът е копродукция на България (Филмова къща „Провентус”) и Германия („Татфилм”), с подкрепата на БНТ, Националния филмов център и Фонд MDM (Мitteldeutsche Medienforderung).

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица