Свържи се с нас

Култура

Богата програма за юбилея и Международния панаир на Етъра

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На изключително наситена със събития и инициативи програма, ще могат да се насладят посетителите и гостите на Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово, по повод половинвековния му юбилей и организирания традиционен Международен панаир на народните занаяти. Етнографският музей е първият и единствен  музей на открито в България, открит на 7.09.1964 г., а в него са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение.

На пресконференция, състояла се днес, бяха представени събитията относно петдесет годишнината и Международния панаир на занаятите на Етъра, както и мястото и ролята му за развитието на културния туризъм в България. Участие в нея взеха кметът на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Нела Рачевиц, директорът на АЕК „Етър“ доц. д-р Ангел Гоев и доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на организационния комитет на Международното изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново.

В рамките на програмата за юбилея от 5 до 7 септември ще се проведе XII-ят Международен панаир на народните занаяти, организиран по традиция от Министерството на културата, Община Габрово и АЕК „Етър“ – Габрово. В тазгодишното издание на Панаира участие досега са заявили на 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават.

На него ще бъдат представени занаятите грънчарство, бакърджийство, норажство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред публиката традиционни за всяка страна занаяти като керамика, изработване на накити и други.

За първи път в историята на Музея, превърналата се в традиция Майсторска надпревара, ще бъде международна, информира директорът на Етъра доц. д-р Ангел Гоев. В продължение на 4 дни в състезанието по „Грънчарство“ всички участници ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка“.

Десетки са инициативите, които ще привлекат хиляди гости и туристи за празника тази година. На 5 септември от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Дървостругарство“ Иво Стоянов от Габрово, ще открие своята авторска изложба – базар в изложбената зала на Комплекса.

Съпътстващото събитие на юбилея е Кръгла маса „50 години АЕК „Етър“ – живата традиция“, която ще се проведе на 6 септември от 13 часа. Участие в нея ще вземат повече от 20 специалисти от цялата страна. Целта на форума е да се анализира мястото, ролята, културно – историческото и икономическо значение на Етъра, както и да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната, да съпостави дейността на Музея с подобни институции от България и извън нея, и да бъде разгледан Комплексът като туристическа дестинация.

Друго съпътстващо юбилея събитие е X-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“, като до момента над 40 специалисти от страната и чужбина са заяви своето участие да представят научните си изследвания по темата. По традиция и от двата научни форума АЕК „Етър“ ще издаде сборници с докладите на участниците, съобщи още Ангел Гоев.

Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на панаира са характерните за Централния Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтани и плетене с царевична шума (беленица).

Гостите ще могат да се насладят и на богатата фолклорна програма, която ще започне на 5 септември от 12 часа и ще продължи през всичките дни. В нея участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян и много други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица