Свържи се с нас

Култура

Фестивал на сръбската култура вдига на крак Габрово и региона

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Национален фестивал „Габровска Рощилиада“, посветен на сръбската култура, ще се проведе от 22 до 24 август на откритата сцена в Приключенски парк „Незабравка” край Габрово, информират от местната общинска администрация.

След приключването и на второто работно посещение в град Лесковац, вече са ясни конкретните изяви, с които сръбският град ще заяви своето присъствие на габровска територия.

С активното съдействие на Община Лесковац през дните на фестивала габровци и гостите на града ни ще имат възможност да видят на територията на Приключенски парк „Незабравка” фотоизложбата „Хората на Лесковац през годините”, която е дело на Народния музей в сръбския град. В същото време среща ще си дадат културните и образователни институции на двата града, за да обменят опит и идеи, както и да обсъдят възможностите за партньорство и съвместни инициативи.

За доброто настроение на гостите на фестивала ще има много сръбска музика от различни жанрове, а концерти на живо ще изнесат професорът по музика Милан Цонич, Миодраг Петрониевич – победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия и танцов състав „Лебане”. В късните часове на вечерта всички гости на парка и фестивала ще имат възможност да се включат на сцената.

сръбска скара 1

снимка: www.rostiljanje.com

Любителите на истинската сръбска скара ще имат възможност да опитат от специалитети, приготвени по автентични сръбски рецепти. В кулинарната част особено място и изява ще имат преподавателите и учениците от Трговинско-угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово с участието си в майсторския клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, по време на който ще приготвят най-голямата плескавица в България по истинска сръбска рецепта.

В културно-образователната част на програмата представители на габровския Технически университет ще се срещнат със свои колеги от факултета на Нишкия университет в Лесковац, за да обсъдят възможностите за сътрудничество и обмен.

През дните на Фестивала всички, които искат да споделят емоцията от преживяванията си, ще могат да го направят в рамките на фотоконкурса „Един Незабравим фестивал”, който е отворен за всички участници с фотокамера и творчески поглед към света. За да остане фестивалът в сърцата ни за дълго или поне до следващата година, когато ще се срещнем отново.

Сръбският град Лесковац е наричан „Сръбския Манчестър” така, както Габрово е определян за „Българския Манчестър”. Двата града имат сходна историческа съдба и индустриално развитие, което дава основание да бъдат определяни като най-големите промишлени центрове в миналото на двете балкански страни. Интересно е да се знае, че първият тъкачен стан в Лесковац е закупен и доставен именно от Габрово.

Градският фолклор разказва, че в замяна габровци трябвало да получат семена от коноп за засяването на тази култура, от която после да се произвеждат тъкани в габровските фабрики. Лесковчани обаче не искали да дадат семената на габровци, които вече им били конкуренция и затова сварили семената преди да ги изпратят в Габрово. Хрониките не казват как е завършила тази история, но лесковчани са готови да се реваншират и затова с удоволствие и ентусиазъм помагат да се случи „Габровската Рощилиада”.

Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура”  на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица