Свържи се с нас

Култура

Пътуващото Лятно кино на БНТ 1 – дестинация Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На 25 август тази година габровци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на романтиката на двуизмерното филмово изкуство под открито небе с  Пътуващото Лятно кино на БНТ 1, съобщават от местната общинска администрация.

Мястото на срещата – пл. „Възраждане“, с начален час 21.00, когато ще започне прожекцията на българския игрален филм „Маймуни през зимата“.

Програмата на Лято 2014 включва режисьорски дебюти, създадени в годините на българския преход, с подкрепата на БНТ. С тях кампанията се присъединява към националната програма „25 години свободна България”.

Тази година киното на колела води със себе си и Пътуваща детска библиотека. От 18.30 до 20.00 часа габровските малчугани ще седнат на големия стол на четенето. Те ще имат възможност да прочетат на глас откъси от литературни произведения, да споделят впечатления за любимите си автори и книги,  да разменят книга от домашната си библиотека и да вземат нова.

 „Пътуващо лятно кино с БНТ 1” е Национална кампания на Българската национална телевизия за възстановяване на изчезващите летни кина в България. Започнала през 2012-та година, инициативата получи подкрепата на много общини, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България и  Eventex Awards International 2013, както и най-важната награда – любовта на зрителите! Досега Пътуващото кино измина 12 000 километра, около 60 000 души гледаха 87 прожекции на български филми под открито небе. 

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица