Свържи се с нас

Любопитно

Приеми ме на село 2

Published

on

“Българските села са богатство – богатство от знания, но и богатство на духа. В тях се съхраняват обичаите, традициите и ценностите на нашия народ. Но селата от ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличавани от картата на страната. Младите хора постепенно се отдалечават от своите корени и губят връзка със селото и природата. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. Родителите на младежите също отиват в селата само на „селски туризъм”, „спа туризъм”, „ски туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ми харесва”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Това е част от есето на Вероника Йосифова – автор на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. Села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. Своята концепция авторката описва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г.

Реализирането на идеята за Приемни села в България насърчава общуването, обмяната на опит, опознаването между поколенията и стимулира толерантността, разбирателството, взаимодействието и диалога между тях. И не на последно място – тази инициатива спомага за възпитание на младите хора в труд и уважение към труда. Участниците придобиват нови знания и умения и имат възможността да участват в популяризирането на културното наследство на български народ.

През 2013 г. идеята бе припозната, методически разработена, финансирана и реализирана пилотно от Община Габрово в село Новаковци. В рамките на проекта, от 1-ви до 5-ти септември 2013 г. внуците „назаем” не само учиха, работиха и споделяха бита на своите баби и дядовци „под наем”, но в действителност успяха да се докоснат до същината на най-ценните и изконно български добродетели – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората.

Това дава основание на инициаторите да вярват, че има смисъл тази инициатива да достигне до повече хора и вярват, че са намерили едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, традициите, обичаите и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

И през 2014 г. Община Габрово продължава с подкрепата си на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. На 7-ми август ще се състои среща на представителите на 5 села, които тази година ще реализират „Приеми ме на село” Новаковци и Стоевци /община Габрово/, Богатово /община Севлиево/, Байкал /община Долна митрополия/ и Зая /община Дряново/. Целта на срещата е оказване на методическа подкрепа на новите Приемни села и споделяне на добра практика от страна на с. Новаковци.

По Програма Култура на Община Габрово през 2014 г. ще бъде финансирано провеждане на инициативата „Приеми ме на село” в габровските села Новаковци и Стоевци,  където ще бъдат настанени по 10 младежи на възраст 15-29 години. В рамките на посочения срок за кандидатстване за „внуче назаем”, заявления за участие са подали 72 младежи от цялата страна. Предстои да бъдат избрани участниците за двете села.

Те ще се обучават основно в три направления:

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кулинарно наследство – в това направление младежите ще се учат да приготвят традиционни местни специалитети, като ще се опитаме те да преминат през целия цикъл на приготвяне на опредено ястие, напр. Дърпана баница – младежите ще усвояват умения, свързани с доене на кози, приготвяне на домашно сирене, биене на домашно масло, замесване на тесто и т.н. Акцент ще се постави и върху приготвянето на обредни хлябове. Планираме провеждането на конкурси „Питката на баба”, „Баницата на баба”, „Лютеницата на баба”, в които да се включат всички желаещи баби от селото с техните „специалитети”, а младежите да снимат и записват автентични рецепти, които ще бъдат включени в книжката «Приеми ме на село – традиция и бъдеще».

Фолклорни традиции – в това направление младежите ще работят заедно с фолклорните състави към читалищата: ще се разучават народни песни, ще учат народни хора, ще бъдат пресъздадени два народни обичая. Младежите ще работят и на терен – ще изследват, проучват и документират интересни факти, свързани с местния бит, традиции и обичаи. Събраните материали ще бъдат обработени и ще се публикуват в книжката с «Приеми ме на село – традиция и бъдеще».

Традиционни занаяти – в това направление ще се изучават следните занаяти, характерни за с. Новаковци и с. Стоевци – плетене на шапки от слама, плетене на хамак, плетене на кошници от повет, ръчно плетиво и българска бродерия, градинарство. Младежите, които ще се обучават в градинарство, ще придобият и знания за билките, за тяхното използване в природната медицина, ще се наблюдава и вадене на мед от кошерите. Младежите ще записват народни рецепти за различни заболявания. Те ще оформят и малка цветна градинка с алпинеум в центъра на селото. В това направление активно ще се използват експонатите в музея към читалището, които са в съхранени в отлично състояние. Младежите, учещи бродерия, ще изработят различни изделия с мотиви от Българска народна бродерия, като салфетки за студено сервиране, картички и др. Целта е участниците в това направление е да усвоят основни знания и техники, свързани с тези занаяти и да създадат свои готови продукти за 5-те дни на село.

На открито в селото ще се организира и представяне на „Игрите на баба и дядо”. Дядовци и баби ще показват на младежите какви игри са играли в детството си и ще се опитат заедно да ги възпроизведат. Освен в тези 3 направления, младежите  могат да помагат със всякаква работа в къщите, където са настанени, като при нужда могат да бъдат организирани за помощ и на други възрастни хора в селото.

Община Габрово ще финансира и създаването на филм „Приеми ме на село – традиция и бъдеще”, който ще показва реализирането на дейностите във всички села, включили се в мрежата от Приемни села, с акцент върху процеса на предаване на знания и умения от жителите на селото към младежите – доброволци.

Филмът ще бъде представен на заключителното събитие по проекта, което ще бъде в Габрово и на което ще бъдат поканени „приемни внучета” и „баби и дядовци под наем” от 5-те села.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово ще участва в световния ден на ходенето

Published

on

Габрово ще участва в Националната спортна проява Световен ден на ходенето, провеждаща се с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и под патронажа на министър Весела Лечева. Община Габрово е партньор на инициативата.

Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”.

В Габрово събитието ще се проведе на 8 октомври /събота/, с маршрут спортна зала „Орловец“ – парк „Градище“. Сборният пункт е в 09.00 часа пред страничния вход на залата, откъм магазин Билла. В деня на проявата ще се раздават тениски и раници на БФСВ.

Национална проява Световен ден на ходенето ще се проведе в 15 Общини от страната – Добрич, Варна, Велинград, Асеновград, Бургас, Плевен, Ловеч, Казанлък, Кюстендил, Враца, Габрово,  Разград, Русе, Благоевград, София – СО, р-н Панчарево, с. Лозен.

В световен мащаб събитието е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Целта на проявата е да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица