Свържи се с нас

Новини

Кметът: Най-добрият учител по майчинство е Вашето собствено дете

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По повод Световната седмица на кърменето, която е се провежда всяка година от 1 до 7 август, представителите на Ла Лече Лига Габрово зададоха няколко въпроса на кмета на града Таня Христова. Те се срещнаха и поговориха с нея на тема кърмене не само, защото е първата жена кмет на Габрово, а и защото самата тя е избрала естественото хранене в първите месеци от живота на своята дъщеря.

Защо решихте тази година да подкрепите седмицата на кърменето?

Защото тази година получих покана да подкрепя каузата. Личното ми отношение към кърменето, като на жена и майка, е повече от позитивно. Смятам, че кърменето е най-добрият старт за физическото и емоционалното развитие, който една майка може да даде на своето дете. Това е най-естественият, най-разумният и от практична гледна точка, най-лесният начин да осигуриш наистина добра и полезна храна на детето си в първите месеци на неговия живот. Мисля, че успях да го направя за моята дъщеря.

Каква според вас е причината кърмещите на обществено място майки да са все още рядко срещани в България?

Причината вероятно е комплексна – предразсъдъци, липса на информация и традиции. В други страни, кърмеща майка на обществено място е обичайна гледка. Не виждам нищо престъпно в това една жена, при подходящата дискретност и осигурено спокойствие за нея и за бебето й, да храни детето си в парка или в обществена сграда.

Разкажете за първите месеци от своето майчинство – кое се промени най-много, какви бяха трудностите, какви бяха смешните съвети, кой ви беше опора по това време?

Майчинството е житейската ситуация, която променя жената безвъзвратно и много по-осезаемо в сравнение с бащинството. Всяка майка знае, че нуждите на новия малък човек в живота й, грижите за него, вниманието, от което се нуждае той или тя 24 часа, 7 дни в седмицата, преобръщат целия й свят и много често променя приоритетите й доживот.

Майчинството е магия, която прави от жената грижовно, любящо, сетивно, интуитивно същество, което бързо се учи да прощава, да прави компромиси и да обича безрезервно. Ако трябва да погледна на първите месеци майчинство с усмивка ще кажа, че това е ситуация, в която без да си нинджа виждаш в тъмното, чуваш всеки шум и можеш да не спиш няколко нощи. Точно заради това е чудесно, ако още един чифт ръце се включват в грижите за бебето по-често. А иначе, трудностите вече съм ги забравила и от дистанцията на времето са загубили значение.

Каква е Таня Христова в ролята на майка?

Вероятно на този въпрос е по-добре да отговори моята дъщеря. Истината е, че съм от майките, които предпочитат да бъдат приятел за своето дете и човекът, който го насърчава и мотивира, а не авторитарно налага своите виждания. По формалните критерии, поради голямата ми ангажираност и натовареност, по-скоро съм лоша майка. Хубавото е, че все пак в най-важните месеци и години от живота й имах щастието да участвам пълноценно и да съм близо до нея.

По какво си приличат и различават добрият кмет и добрата майка?

В кръга на шегата, различава се по това, че не всеки добър кмет може да бъде майка. А иначе, и добрият кмет и добрата майка еднакво трябва да могат да мислят бързо и едновременно комплексно, да приоритизират задачите си по степен на спешност в критична ситуация и добре да планират времето си.

Кога можем да открием жената и майката на кметския стол?

На кметския стол стои жената в мен, винаги когато трябва да се акцентира на детайлите, когато нещо нелицеприятно трябва да стане красиво и функционално, когато изисквам градът ни да бъде колкото се може по-чист и уреден.

Майката сяда на стола на кмета при решаването на тежки социални казуси, когато трябва да се помогне на хора в безизходица, или да бъдат подкрепени майчинството и децата. Радвам се, че вече втора година успяваме да осигурим чрез бюджета на Община Габрово 15 000 лв., с които финансираме изследвания и манипулации, предшестващи инвитро процедурите за двойки с репродуктивни проблеми. Помощта не е голяма, но виждаме, че е изключително полезна за тях. Защото успехите вече мерим в брой родени бебета и очакваме да се родят нови. Планираме и други стимули за младите родители от следващата година.

Всички обичат да съветват и напътстват младите майки – нека завършим с ценен съвет и от вас.

Каквото и да Ви съветват другите майки и мъдрите книги, най-добрият учител по майчинство е Вашето собствено дете. Всичко при него ще идва с времето си, колкото и да се опитвате, бебето само ще реши кога му е времето да ви зарадва с ново умение или с повече самостоятелност. Вслушвайте се в инстинктите си и кърмете своите деца, така връзката между Вас ще бъде още по-сила, а те ще растат здрави и щастливи – какво повече може да желае една майка.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица