Свържи се с нас

Новини

Стотици се събраха, за да почетат паметта на Йордан Миларов

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Роднини, пилоти, съдии, организатори и стотици приятели на Йордан Миларов отдадоха почит на младия габровски пилот в неделя. Точно в 11 часа всички се събраха край стартовата линия и със сълзи на очи сведоха глави в памет на Даката, който загина след тежка катастрофа в третата квалификационна тренировка на 4-я кръг от планинския шампионат по автомобилизъм „Узана 2014“. Въпреки че още в събота, след новината за смъртта на Йордан Миларов, стана ясно, че състезанието се отменя, колегите на габровския пилот от останалите градове останаха на Узана, за да го изпратят символично на следващия ден.

Всички заедно се качиха до мястото на катастрофата, а то е само на 50 метра по-нагоре от поставената плоча в памет на друг пилот – Юлиян Димов, намерил смъртта си на Узана по време на нерегламентирани тренировки през май 1994 година. Върху откъртената от „Опел“-а скала, бяха положени цветя и запалени свещи. Почит към Йордан Миларов засвидетелства и зам.-кметът Климент Кунев, а в знак на съпричастност флагът на Община Габрово пред фасадата на общинската администрация беше спуснат наполовина в неделния ден, информира спортното издание sport-gabrovo.com.

Там беше и основният организатор на планинско „Узана`2014“, рейс-директор на състезанието и президент на габровския АСК“АРА Моторспорт“ Атанас Божилов, който каза: „Много ми е трудно да говоря. Това е един чисто състезателен инцидент, за съжаление обаче с фатален край. Стана в поредица от бързи завои, в които публика по принцип не стои, защото колите минават със страшно висока скорост от там. Ситуацията се случва в един бърз ляв завой, след който има бърз десен. След левия автомобилите се изсилват почти с максималната скорост, която е допустима за трасето. В десния вече автомобилът му идва с много висока скорост. Тук тази поредица обикновено се кара с респект и отнемане на газта, за да се балансира автомобила. Не мога да кажа дали го е направил, но е напуснал състезателната траектория и трасето, и е катастрофирал фатално.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Линейката беше на 200 метра по-надолу, на предходния пост, и на 30-та секунда беше на мястото на инцидента. Аз, като рейс директор, се качих веднага и видях, че му оказват първа помощ на място. Транспортираха го до болницата, където са го посрещнали веднага. Христо Димитров беше с него и придружи линейката. Веднага му е оказана нужната медицинска помощ, но въпреки всичко травмата му е била твърде тежка. Потресен съм, защото това е един 25 годишен младеж. Изключително добро момче. Никога не съм го чул да нагруби някой или да се скара с някого. Загубихме един чудесен млад човек и перспективен състезател. Миналата година спечели тук на Узана в дебюта си и тази година отново водеше с квалификациите в своя клас с много добро време.

Чувствам се ужасно. Аз му платих лиценза и таксата, но ако не бях аз той щеше да намери пари от другаде, за да участва, защото искаше да се състезава тук. Той беше от нашия отбор и от нашия екип. Това е човек, с който сме били всеки ден заедно. Всичко в сервиза ни е било свързано с него. За съжаление нашия спорт е рисков. Автомобилите отговарят на определени технически изисквания и той е минал през технически преглед преди състезанието, но… Малшанс, това е невероятен маншанс. Огромни съболезнования към близките му“, сподели с мъка Божилов.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Източник:  sport-gabrovo.com

Новини

Пуснаха поръчка за основен ремонт на над 87 км пътища в област Габрово

Published

on

Областно пътно управление – Габрово стартира обществена поръчка за изработване на технически проекти за основен ремонт на над 87 км републикански пътища в областта, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сред тях са: проходът „Шипка“ и първокласният път Дебелец – Дряново. Прогнозната стойност на поръчката е 1 745 880 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 31 октомври т.г.

Обществената поръчка е в 5 обособени позиции. Първата обособена позиция е за проектиране на ремонта на близо 11 км от пътя Велико Търново – Габрово, в участъка Дебелец – Дряново.

С ремонта на участъка ще се подобри връзката между областите Велико Търново и Габрово. Прогнозната стойност е 219 400 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, който започва от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране. Изпълнението ще се извърши в три междинни етапа.

Втората позиция е за изработване на технически проект за основен ремонт на 14,8 км от пътя Габрово – Казанлък през прохода „Шипка“. С обновяването на трасето ще се повиши комфортът на пътуващите между Северна и Южна България по направлението Русе – Свиленград.

Индикативната стойност на поръчката е 296 100 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен в три междинни етапа.

Третата обособена позиция е за проектиране на ремонта на 31,6 км от пътя Севлиево – Дряново, а прогнозната стойност е 632 620 лв. без ДДС. Третокласното трасе свързва общините Севлиево, Габрово и Дряново и е пряка връзка между първокласните пътища Севлиево – Велико Търново и Велико Търново – Габрово. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 90 календарни дни, разделен в три междинни етапа.

Четвъртата обособена позиция е за изработване на технически проект за ремонт на 8 км от пътя Кметовци – Черневци – Боженци. Трасето е единствената пътна връзка до населените места Боженци, Трапесковци, Черневци, Вълков дол, Редешковци и Кметовци в община Габрово. Индикативната стойност е 161 200 лв. без ДДС, а срокът за проектантските работи е 60 календарни дни, разделен в три междинни етапа.

Петата позиция е за проектиране при ремонта на 21,8 км от пътя Кръвеник – Стоките – Батошево. Прогнозната стойност на позицията е 436 560 лв. без ДДС. Третокласният път свързва населените места в общините Севлиево и Априлци, както и областите Габрово и Ловеч, и води към Батошевския манастир. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен в три междинни етапа.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение.

Целта на обществените поръчки е да се осигури проектна готовност за цялостна рехабилитация на пътните участъци и реконструкция на пътното платно. Предвидени са локални ремонти, подмяна на асфалтова настилка, подобряване на отводняването на пътното платно чрез възстановяване на банкетите, канавките и водостоците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу изборната търговия в севлиевския квартал „Балабанца“

Published

on

Служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им от севлиевската полиция, Зоналното жандармерийско управление в Плевен, Териториалната дирекция на НАП – Велико Търново и Областна дирекция безопасност на храните – Габрово влязоха в севлиевския квартал „Балабанца“.

Съвместната операция бе насочена срещу укриването на доходи от търговска дейност, съхранение и разпространение на хранителни стоки, които не отговарят на действащите стандарти, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол, подготовка и организация на контролиран вот, във връзка с предстоящите избори на 2 октомври.

Акцията е била реализирана в петък, 23 септември, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. В хода на операцията са били проверени 6 магазина за продажба на хранителни стоки и 9 лица.

В хода на извършените проверки не са установени нарушения на данъчното, здравно и изборно законодателство. От страна на ТД на НАП са били изготвени 2 констативни протокола.

В търговски обект, находящ се на ул. „Светлина“, са били открити спиртни напитки, които не са облепени с български акцизен бандерол. На управителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ – Габрово поискаха по-високи заплати

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово подкрепиха националния протест, с искане за достойно заплащане на труда им. Здравните работници излязоха днес по време на обедната си почивка, за да изразят солидарността си с колегите им от цялата страна, с настояване за по-високи заплати.

Малко след 12.00 часа инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ – Габрово се събраха на мълчалив протест пред сградата на инспекцията в областния град. Те носеха плакати, с призив „Достоен труд – достойно заплащане“, а на реверите им имаше сини лентички, в знак на протест.

Здравните работници настояват за увеличение на възнагражденията им със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

Пред „Габрово Нюз“ протестиращ каза, че в инспекцията има служители, чието нетно възнаграждение е около или малко над минималната работна заплата. Ако не бъдат чути, демонстрантите обмислят протестът им да се пренесе пред здравното министерство.

Исканията на протестиращите здравни служители са подробно описани в декларация, която е изпратена до президента, премиера и МЗ. Действията им са подкрепени от КТ „Подкрепа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица