Свържи се с нас

Култура

„Москва не вярва на сълзи“ тази вечер в зала Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Последният игрален филм от кинопанорамата „90 години „Мосфилм”, който ще видим днес, 25 юли, е достатъчно известен и любим на българската публика – „Москва не вярва на сълзи“, съобщават от габровската общинска администрация. Прожекцията започва в 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Заснет през 1979 г. от режисьора Владимир Меншов, по сценарий на Валентин Черних, филмът представя Москва през петдесетте години. В ролите ще видим Вера Алентова, Лия Ахеджакова, Мария Барабанова, Алексей Баталов, Владимир Басов, Александър Бородянски, Наталия Вавилова, Юрий Василиев, Андрей Вознесенски. Музиката е написана от композитора Сергей Никитин, а продължителността на лентата е 142 минути.

В общежитие живеят три приятелки. Съдбата им се развива според характера на всяко момиче. Антонина се омъжва, има деца и обича мъжа си. За Людмила Москва е лотария, в която тя е длъжна да спечели своето особено щастие. Катерина е единствена дъщеря на родителите си, завършва институт, работи и става директор на голямо предприятие. Но любовта изненадва дори и силните хора като нея. Оказва се, че да спасиш любовта от собствените си грешки, е трудно и почти невъзможно.

Отначало авторите на „Москва не вярва на сълзи“ получават доста хладни отзиви. Филмът е определен като „упадъчна по дух и доста бедна мелодрама, експлоатираща низките чувства на зрителите“. Огромният касов успех – лентата е на първо място по посещаемост в СССР през 1980 г., гледана от около 90 млн. зрители и наградата „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм през 1981 г., са напълно неочаквани за кинематографското ръководство и критиците. Режисьорът Владимир Меншов и колегите му не отиват на церемонията по връчването на наградите. По думите на самия Меншов, в същото време той е бил „без право на пътуване“ и не е могъл да отиде в Холивуд. За това, че е получил наградата на филмовата академия на САЩ, Меншов узнава от програма „Время“ по съветската телевизия. Вместо него в тържествената церемония участва и получава златната статуетка аташето по въпросите на културата на посолството на СССР в САЩ. Дълго време статуетката се съхранява в дирекция „Държавно кино“ на СССР. Едва през 1989 г., когато Владимир Меншов е отличен с наградата „Ника“, получава и своя „Оскар“.

Номинации и награди на кинолентата: Номинация за наградата на Берлинския кинофестивал „Златната мечка“ – 1980 г. Вера Алентова е призната за най-добрата актриса на СССР по резултати от въпрос на списанието „Съветски екран“ – 1980 г. С Държавна премия на СССР са удостоени Владимир Меншов, художника на филма – Саид Менялшчиков, актьорите Алексей Баталов, Вера Алентова, Ирина Муравьова и Раиса Рязанова – 1981 г. „Оскар“ на филмовата академия на САЩ за най-добър чуждестранен филм – 1981 г.

Кинопанорамата се организира от Община Габрово със съдействието на Руски културно-информационен център – София. Събитието се провежда в зала „Възраждане” и ще приключи в събота, 26 юли. Цената на билета е 2 лева. Програмата на филмите може да видите тук.

Работно време на касата на зала „Възраждане”: 23 – 25 юли от 17.00 до 18.00 часа и на 26 юли от 10.00 до 11.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица