Свържи се с нас

Култура

Войната и невидимите връзки на приятелството днес във „Възраждане“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Един от най-известните, класически руски филми – „Белоруската гара“, ще видим днес, 24 юли, във втория ден от ретроспективната кинопанорама „90 години „Мосфилм”, съобщават от габровската общинска администрация. Прожекцията започва в 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Филмът е заснет през 1971 г. от режисьора Андрей Смирнов, известен и като актьор от „Бялото слънце на пустинята“, а сценарист е Вадим Трунин. Актьорите Алексей Глазирин, Евгений Леонов, Анатоли Папанов и Всеволод Сафонов, заедно с Нина Ургант, играят четирима ветерани от Втората световна война, прекъснали връзката помежду си в мирно време. 26 години след войната те се събират на погребението на петия си приятел от окопите. Моментално ги връхлитат спомени и събития, които отново изживяват заедно.

В кинолентата няма настъпващи танкове, ревящи месершмити, взривове на гранати и снаряди и все пак това е филм за войната, за човека във войната, разказан доста по-добре от други подобни филми. „Белоруската гара“ бе сред най-популярните руски заглавия на 70-те години. Главно заради песента в него „Десятый наш десантный батальон”, написана от Булат Окуджава. Може да се каже, че тя е нещо като предшественик на модерните саундтраци, надминаващи по известност филмите, в които звучат.

Кинопанорамата се организира от Община Габрово със съдействието на Руски културно-информационен център – София. Събитието се провежда в зала „Възраждане” и ще приключи в събота, 26 юли. Цената на билета е 2 лева. Програмата на филмите може да видите тук.

Работно време на касата на зала „Възраждане”: 23 – 25 юли от 17.00 до 18.00 часа и на 26 юли от 10.00 до 11.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица