Свържи се с нас

Икономика

Таблет или лаптоп? В MDMT ще ви отговорят!

Таблет или лаптоп? – В MDMT ще ви отговорят! *Платена публикация*

Published

on

Mобилните устройства – таблети, лаптопи, смарт телефони и т.н. заемат все по-важна част в ежедневието ни. Те буквално могат да ни спасят живота, да ни спестят много тревоги, да ни накарат да се чувстваме близо един до друг и да сме щастливи в „реално време“. Безспорно и двата вида устройства- и таблети и лаптопи предоставят специални преживявания на своите притежатели.

Как обаче да изберем между тях?

Специалистите от MDMT  разкриват начина.

лаптоп или таблет

От техническа гледна точка всички функции на таблета са налични и при лаптопа. Мобилният компютър обаче може много повече. И докато за част от потребителите достъпът до социална мрежа, електронни списания, форуми и приложения за разговори са достатъчни, то за друга група ограничаването на таблета само до тези опции са сериозен недостатък.

За да ви помогнат да изберете кое устройство е точно за вас, специалистите от MDMT ще ви посочат ключовите характеристики на всяко от тях.

Лаптопи

лаптоп делл

Лаптопите, подобно на настолните компютри имат едно сериозно преимущество – мощност! Като правило, лаптопите имат по-мощен процесор, което позволява по-широка употреба, повече активни приложения в един и същ момент, по-голяма бързина, по-висока производителност и по-добро превключване между задачите. Лаптопите с лекота изпълняват всички възможности на таблетите (като сърфиране в интернет и социални мрежи), но стигат много по-далеч – от просто въвеждане на информация, до сложна обработка на данни, логически операции, фото и видео редактиране.  И докато на таблет могат да се играят „леки“ игри  като Angry Birds and Cut the Rope, за истинските геймъри са необходими сериозни параметри, по-бързи процесори, дискретна графична обработка,  резолюции и честота на кадрите каквито таблетите не могат да постигнат. Възможността за добавяне на оптични дискове за DVD или Blu-Ray, слотове за различни SD карти, USB- флаш памети и др. външни устройства също увеличават разликата във функциите в полза на лаптопите. Със своите широко съвместими USB портове, HDMI изходи и т.н. лаптопите безпроблемно се свързват с периферни устройства- принтери, камери, външна памет, 3D мишка, джойстик и т.н., което за таблетите, поне на този етап е невъзможно. Удобството на вградената клавиатура и прецизната точност на мишката също са фактор, който за разлика от сензорните дисплеи предлагат високо ниво на детайлен контрол. И докато екранната клавиатура е подходяща само за кратки емоционални споделяния на статус или чат, то физическата клавиатура е задължително условие за блог, форуми, мейлинг, работа.

Таблети

таблети

Сред основните положителни характеристики на таблетите са 1) цената – в повечето случаи стойността на таблетите е по-ниска от тази на лаптоп, макар, че всичко зависи от модела и конкретната конфигурация и 2) размерът – малък, дискретен, лек и компактен.  Докато лаптопите се пренасят лесно само с чанта, таблетите са наистина мобилни, пригодени за използване по всяко време, независимо от мястото, вкл. в движение. Таблетът може да бъде използван в киното, в бара, по време на пътуване в автобус, на стадиона и т.н. , а малкият екран позволява дискретност на съдържанието. Таблетът е напълно достатъчен за достъп до медии и интернет, за гледане на предавания и филми или четене на електронна книга или сайт. Професионалните модели дори са подходящи за дизайн и „моделиране“ музика. Атрактивният външен вид, сензорният екран, изключително интуитивните действия,  работата с икони и естественото движение на ръката като средство за преминаване от един екран към следващ прави таблета  предпочитан и изключително лесен и удобен за начинаещите потребители. И докато лаптопите са фокусирани върху софтуера, то за таблетите са важни приложенията, съобразени със сензорния екран и възможностите за свързване,  датчици за движение , GPS данни и вградени камери. Някои приложения за таблетите са по-скъпи от компютърния софтуер, но има и такива, които са напълно безплатни за потребителя. Въпреки, че голяма част от таблетите поддържат определено ниво на едновременна работа с няколко приложения, като цяло идеята на устройството не е тази. Плюс за таблетите е, че предлагат отличен живот на батерията. Трябва да се има предвид обаче, че в повечето случаи колкото по-мощен е процесорът, толкова повече енергия му е необходима и съответно по-бързо се изтощава батерията. При всички случаи батерията на таблета издържа повече от тази на лаптопа.

И така.

Според специалистите от MDMT в дилемата лаптоп или таблет победител няма. Всичко е въпрос на предпочитания и специфични нужди. Важно е да сте наясно за какво ще ползвате устройството. С други думи-  Целта определя решението! И лаптопът и таблетът предлагат изключително мощни и удобни функции, но кой от тях ще изберете зависи от дейността или задачите, които планирате да възлагате на техниката.

Ако ви е необходимо устройство само за интернет, социални мрежи, чат, видеоклипове,  телевизия / филми или „леки“ игри, ако пътувате често и обичате да сте он-лайн по всяко време, то таблетът ви е напълно достатъчен.

Ако обаче планирате сериозна работа, ползване на софтуер за обработка на данни, образи, звук и едновременно ползване на няколко програми, то тогава  се нуждаете от мощен процесор,  голям екран,  съвместимост с външни устройства (за съхранение, печат, допълнителна мишка и т.н.), което означава, че ви е необходим лаптоп.

лап или таб

Изводът: няма „правилен“ отговор на въпроса лаптоп или таблет. Има само добре обмислени и разумно направени покупки. И преди да вземете решение, поговорете със специалист, за да не се окаже, че типът или параметрите на устройството ви не са достатъчно добри за целите ви.

На базата на опита си в предлагането и сервизирането на този тип техника, екипът на MDMT е винаги на ваше разположение с препоръки, съвети и информация как да изберете и предпазите устройството си.  В магазина на  MDMT ще намерите и подбрани конфигурации лаптопи и таблети Lenovo, Dell, Toshiba, HP и др. на изключително атрактивни цени и с гаранция. Тази техника е била изложена в известни шоуруми в Европа (като мостра) и не е употребявана.  Ако имате специални изисквания към параметрите на устройството, което желаете да закупите, МДМТ може да ви осигури „по поръчка“ посочена конфигурация, вкл. с лицензиран софтуер, ако заявите такъв. В случай, че имате проблем с някое от устройствата си – таблет, смарт телефон, лаптоп, компютър, PSP, GPS и т.н. сервизните техници на фирмата с удоволствие ще ви помогнат.

1_mdmt_office

Работното време на търговския и сервизен център на МДМТ е от понеделник до петък от 9:00 – 18:30ч., събота от 10:00-14:00ч., а адресът на фирмата – гр. Габрово, ул. „П. Каравелов“ No 3 (срещу касите на енергото).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица