Свържи се с нас

Новини

Кандидати за поредния месия не липсват, счита Стойков

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Всички тези събития, от последните месеци, показват едно нещо. Има желание и амбиция в края на управлението на Пламен Орешарски да бъде създадено впечатление за нестабилност и за несправяне със ситуацията, за да се очаква поредният месия. Кой ще бъде той – ще видим, но във всички случаи кандидати за „спасител на България“, за пореден път не липсват.

Това заяви в началото на тази седмица пред габровските журналисти народният представител от Коалиция за България Йордан Стойков. От казаното от него стана ясно още, че очакванията са до края на тази седмица правителството на Пламен Орешарски да подаде своята оставка.

„До 5 август следва да бъде назначено служебен кабинет, което предполага на 6 август президентът да издаде указ за разпускане на 42-то Народно събрание и указ за насрочване и провеждане на избори за 43-то НС“, информира той.

Пред медиите депутатът от левицата коментира още няколко теми. Според него политическата обстановка в страната е индуцирана, тъй като по думите му се оказало, че голяма част от неща, случили се в държавата през последните месеци, са били планирани.

На първо място Йордан Стойков посочи миникризата в банковата система, която е била преодоляна, избягвайки по този начин сериозни сътресения в областта на бизнеса и социалната сфера.

Темата, свързана с Държавен Фонд Земеделие, отстраняването на изпълнителния – директор Николов и рокадата му с Атанас Добрев, е вторият дирижиран според депутата проблем. „Във всички случай това беше предпоставка за неподписването на близо 2200 готови вече договори, с потенциални бенефициенти, на стойност около 300 000 000.00 лв.“, заяви Стойков.

На трето място той посочи кризата, оформена с Националната здравноосигурителна каса и липсата на ресурс за изплащане на изработените от болниците услуги и дейности.

„Оказа се, че „драмата“ там не е толкова тежка, макар да е ясно, че функционирането на Здравната каса е нещо изключително важно. 22 милиона лева е разликата за 2014 г., спрямо 2013 г. Трябва да се проследят тенденциите, показващи че към момента се очертава недостиг на средства в годишен план, около 250 милиона лева“, каза още социалистът.

По думите му именно заради това Коалиция за България са дали съгласието си за актуализацията за Бюджета, с увеличаване на  разходната част на НЗОК, като очакванията са за едно преизпълнение към края на годината, което да дойде от здравните вноски. „Функционирането на НЗОК е задължително условие за стабилност в страната“, категоричен бе народният представител.

Искането на ГЕРБ, за актуализация на републиканския бюджет, желанието на Бойко Борисов за емитиране на държавен дълг до 7 милиарда евро, гарантиращ на следващото правителство безпроблемна работа и харчене, според Йордан Стойков би довело до сътресения в националния бюджет.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица