Свържи се с нас

Икономика

Габрово, Трявна, Севлиево – географски и туристически център

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Обединените усилия на общините Габрово, Трявна и Севлиево за развитие и налагане на устойчив местен туризъм ще утвърдят региона освен като географски, но и като туристически център. С тази убеденост кметовете Таня Христова, инж. Драгомир Николов и д-р Иван Иванов коментираха участието си в проекта за подкрепа за развитие на регионален интегриран туристически продукт в трите общини. По време на заключителната пресконференция по проекта бяха представени резултатите от рекламната кампания и бъдещите планове за осигуряване на устойчивост на общия имиджов продукт и марка на региона.

С израза „Добре дошли в центъра!“ се обърна към присъстващите габровският кмет Таня Христова. Според нея проектът е накарал представителите на трите общини да осъзнаят, че плюсовете от участието в различни инициативи заедно ще бъдат много повече, отколкото ако се представят самостоятелно. „Така ще постигнем ползи за всички, които живеят на тази територия. Ще имаме повече възможности за качествена заетост, за работещ туристически бизнес и за икономически изгодни оферти. За щастие и в трите общини нямаме проблем с липса на разнообразие в събитийния, културния и туристическия потенциал“, подчерта Таня Христова. Тя допълни, че с този проект регионът заявява категорично своето присъствие на туристическата карта не само в България, но и в цяла Европа чрез участието си в ключови международни борси в Германия, Франция и Румъния, информираха от местната общинска администрация.

Като „предизвикателство“ определи участието на община Трявна кметът инж. Драгомир Николов. „Проектът е специфичен, защото е на регионален принцип. С него ние надграждаме онова, върху което са работили хората преди нас в трите общини. Представянето ни в международните и националните борси е много сериозна подготовка за нас. Защото туристите, които са разгледали нашите щандове, ще разкажат на още хора, които ще бъдат привлечени да ни посетят. Ние искаме да им хареса още при първото идване, за да повторят“, каза Николов и допълни, че оттук нататък е важно да има приемственост и последователност, както и търпение, за да се постигне устойчивост и позициониране на продукта в бъдеще.

Според д-р Иван Иванов ползите за община Севлиево ще бъдат най-много, тъй като градът е познат повече като индустриален център. „В последните години показваме, че и ние имаме достатъчно културно-историческо наследство и обекти, които могат да привличат туристи. Благодарение на друг проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ възродихме средновековния град и крепост Хоталич и създадохме иновативното културно събитие „Добре дошли в столицата на тиквата“, представи акцентите на Севлиево д-р Иванов, отбелязвайки доброто партньорство в работата със съседните общини.

В рамките на две години бяха реализирани редица маркетингови дейности за подкрепа и увеличаване на интереса към конкурентоспособни туристически атракции на територията на Габрово, Трявна и Севлиево под събирателния образ – „Възрожденските градове“. Общата визуална идентичност е изградена от специално създаденото атрактивно лого и слогана „Да се видим в центъра“.

След задълбочен анализ на възможностите за туризъм в региона и потенциала за налагане на продукта, изпълнителят ДЗЗД „България травъл 2012“ разработи осем туристически пакета, карти, брошури и пътеводители. Материалите могат да бъдат използвани самостоятелно от индивидуални туристи, както и да бъдат предлагани от туристически агенции и туроператори. Изданията, логото и слогана на марката, интернет страницата с мобилно приложение, рекламните клипове и филмът бяха представени чрез мащабни рекламни кампании в страната и чужбина.

Повече новини и информация можете да намерите на интернет страницата на Община Габрово, както и на сайта на проекта www.gocenter.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Дряново отличи най-предпочитаните хотели и къщи за гости за 2021 г

Published

on

Чрез нова инициатива Община Дряново отличи местата за настаняване с най-голям брой реализирани нощувки през изминалата 2021 година – трите най-предпочитани обекта в категория „хотели“ и в категория „къщи и стаи за гости“ получиха удостоверения от кмета Трифон Панчев.

Класацията е изготвена въз основа на данните от Единната система за туристическа информация, в която всеки обект е длъжен своевременно да отчита реализираните нощувки.

Сериозна бе конкуренцията при къщите за гости, тъй като цели 22 обекта са приели туристи през изминалата година.

Общият брой реализирани нощувки на територията на община Дряново за 2021 г. е 23 819, което е увеличение с почти 8 000 спрямо 2020-та. Това говори за постепенно възстановяване на сектора след срива в началото на пандемията и след почти нулевите първи 4 месеца на миналата година.

Приходите на местата за настаняване от тези нощувки са 524 627,38 лв., ръст с почти 200 000 лв в сравнение с предходната година.

От данните по месеци става ясно, че най-много туристи посещават Дряново в периода от юни до септември, когато са отчетени повече от половината нощувки за цялата година. Това се потвърждава и от информацията за посетителите в експозициите на Исторически музей – Дряново и в пещера „Бачо Киро“.

Положителна новина е фактът, че няма нито едно място за настаняване, което е преустановило своята дейност, дори напротив – категоризирани са 5 нови, а 11 са с подновена категоризация от Общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти.

„Благодарим на всички хора, които се грижат за това гостите на Дряново да прекарват своето време тук при добри условия! Пожелаваме им здраве и много успешна 2022 година!“, заявиха от местната общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Планът за развитие на Габрово очаква вашето мнение

Published

on

Община Габрово е във финален етап от разработването и представянето на План за интегрирано развитие на община Габрово (ПИРО) за периода 2021-2027 г. ПИРО Габрово определя средносрочните приоритети за устойчиво развитие на общината и идентифицира ключови проекти за следващия 7-годишен период.

Чрез заложените цели се осигурява пространствена, времева и фактическа координация на различни политики и ресурси за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

От 19 януари Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Габрово и приложенията към него са предоставени за обществено обсъждане. Със съдържанието на документа и неговите приложения може да се запознаете оттук.

Мнения, предложения и коментари може да изпратите в срок до 19 февруари на електронна поща: piro@gabrovo.bg или като попълните анкетната форма, публикувана ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Персоналният код на НАП спестява време

Published

on

Клиентите на офиса на Националната агенция за приходите в Габрово, които все още нямат персонален идентификационен код (ПИК), но желаят да го получат, могат да спестят значително време, а и средства, като спестят посещение до офиса на НАП.

При въведените извънредни епидемични мерки от приходното ведомство в областния град съветват всеки, които желае да получи ПИК на НАП , да го заяви дистанционно. Това може да стане с обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен. Получава се лично или с нотариално заверено пълномощно с изричен текст. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, подменю 3 – „Забравен ПИК“.

Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК. След свързване с Информационния център и след надеждна идентификация, се получава временен ПИК.

С него се влиза в е-услугите на НАП ,въвежда се и се потвърждава нов код. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица