Свържи се с нас

Култура

Деветашкото плато се разположи по крайречната ни алея

Published

on

Знаете ли какво е общото между Крушунските водопади, Къкринското ханче, Болярският замък до Крамолин и пещерата Стълбица край село Кърпачево? Всички те, както и много още познати и непознати обекти, са част от богатството на Деветашкото плато. И ако все още не сте убедени, че трябва да го посетите, заповядайте и разгледайте нашите фото-пана – може би, те ще провокират желанието ви!

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От днес, 8 юли, в Габрово гостува Фотографска изложба „Де е Деветашко?”. Изложбата е резултат от Фотографски пленер фОтОкО Деветашко плато 2013, организиран от Сдружение „Деветашко плато”, в рамките на проект „Живи общности – жизнени села”, с подкрепата на Фондация „Америка за България” и общините Летница, Ловеч и Севлиево.

Чудесните фотоси от Деветашкото плато отразяват неговите природни красоти и знакови културно-исторически места. Уловен и в думи е духът на Платото, предаден в съпътстващия снимките текст.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изложбата е разположена на ул. „Аврам Гачев“, непосредствено до Дома на хумора и ще гостува на града ни в следващите две седмици.

На въпроса „Де е Деветашко?” вече могат да си отговорят много хора от Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора – градовете, които фотографската изложба посети. След Габрово, Деветашко плато продължава пътя си из България, информират от местната общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица