Свържи се с нас

Култура

ДХС чества с изложба 125-годишнината на Айфеловата кула

Домът на хумора и сатирата чества с изложба
125-годишнината на
Айфеловата кула – символът на Париж

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Музеят „Дом на хумора и сатирата” посвещава предстоящия Весел четвъртък на 10 юли т.г. на една забележителна годишнина, свързана с най-посещавания архитектурен паметник в света – Айфеловата кула. „Желязната дама”, дело на Гюстав Айфел, заслужено си е спечелила славата на символ на френската столица и е една от най-известните конструкции и атракции в цял свят. Тази година се навършват 125 години от нейното изграждане по повод на Световното изложение в Париж през 1889 г.

В програмата на вечерта ще бъдат представени интересни и малко известни факти за историята и сегашното състояние на този забележителен архитектурен шедьовър. Гостите ще имат възможност да се насладят на интересни видеофилми, да направят няколко виртуални разходки из френската столица и да „погледнат” Париж от върха на Айфеловата кула. Всичко това, гарнирано с живата музика на габровското струнно трио в състав: Христофор Михайлов и Ивелин Вълков (цигулка) и Елена Вълкова (виолончело).

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Особен акцент на вечерта е представянето на тематичната колекция сатирични рисунки „Айфеловата кула – символът на Париж”. Неин автор е Флориан Дору Крихана от Румъния, който ще пристигне от родния си Галац специално за откриването на втората си самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата. Тематичната колекция включва 40 оригинални цветни сатирични рисунки, изпълнени в разпознаваемия ретро стил на художника. Изчистеният рисунък, топлите багри и приглушените пастелни тонове позволяват на преден план да изпъкне тънкото чувство за хумор на автора и идеята на всяка творба – находчива, с богат подтекст, разказваща история, носеща поука или просто забавляваща и създаваща добро настроение. Родени от въображението на един талантлив майстор на молива и четката, превъплъщенията на Айфеловата кула наистина впечатляват и пробуждат желание за едно истинско пътешествие до Париж.

Каним всички почитатели на хумористичното изкуство, любителите на пътешествията и любознателните габровци да заповядат в 17.30 ч. на 10 юли в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. Забавлението е гарантирано.

Изложбата „Айфеловата кула – символът на Париж” ще остане на разположение на всички габровци и гости на града до края на м. август т.г.

Флориан Дору Крихана е един от най-талантливите румънски карикатуристи. Известен е със сериите си сатирични рисунки по различни теми. Лауреат е на повече от 100 отличия и награди от национални и международни конкурси за карикатура. Три пъти е отличен като карикатурист на годината от ФЕКО-Румъния (2000, 2003, 2006 г.). Представял е самостоятелни изложби в Германия, Полша, Белгия, Сърбия, Люксембург, Иран, Румъния и България. Носител е на Специалната награда за карикатура на Министерството на културата от XVI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2003.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица