Свържи се с нас

Крими

Чалгария

Published

on

1404383344_2

Сънят на разума ражда Чудовища.
Франсиско Гоя

Нашата страна отдавна не е на три морета, но това не е най-страшното. Страни, далеч по-малки от нас, не така красиви и без море, са притегателни за своите граждани и емигрантите от цял свят, най-вече за младите, също и за нашите деца.

Нашата страна е страна на три блата. Блатата на политическата чалга.

Да погледнем ухилената физиономия на президента. Той или рекламира вместо нашите планини тези на Колорадо, или подарява 200-килограмово златно яйце на стъписания папа, или поздравява чешкия президент Вацлав Клаус като такъв на Полша. Няма съмнение, Плевнелиев е звездата на Институционалната чалга. В негово лице президентството е своеобразен самодеен хор, където е важен патосът, бликащият ентусиазъм и най-вече – участието по фестивали.

шукар

Любимецът на лелите и чичковците с ниски чела Бат Бойко е най-възрастният картотекиран футболист, посреща по халат патриарха на българската църква в болница, снима се с увиснали на мускулите му журналистки и плаши народа, че идва потоп. За да се върне на власт, е готов на всичко, напоследък бе особено активен в участието си по предизвикване фалит на банковата система. Най-запомнящите му снимки са в стил Кръстника и като генерал. Създаде собствен стил в чалгата – Генералска чалга. Интонацията напомня ранните мафиотско-героични тоналности на преселилия се в отвъдното Карамански, но Бат Бойко си е още тук. И след неговите песни в обществото зейват отдавна забравени пропасти на омраза, рекет и полицейщина. И най-вече на чалга, защото той е нейният генерален солист.

бат бойко

По-късно чалгата навлезе в жанра на Баладата. Публичната целувка между Станишев и Местан надмина по своята експресивност дори дискретна мъжка самотност от шезлонгите, където лидерът на БСП се наслаждаваше на тишината и Вигенин. Но независимо от целувката на двамата лидери, резултатът е повече от трагичен, както винаги, когато БСП случайно се докопа до властта. Най-ужасното от този провал е, че обърканата и дълбоко порочна коалиция с ДПС и разпадащата се социалистическа партия насила ще върнат на власт глутницата ГЕРБ.

станишев

В образа на Пеевски ритмите неочаквано се смениха и ръмжането им може да бъде определено като Животинска чалга. Хората по българските земи се подплашиха и побягнаха кой накъдето му видят очите, които имат спестявания – към банките. Ръмжането обаче не спира и предстоят кървави развръзки. С герои, за които стана дума по-горе и такива, които избягаха надалеч.

пеевски

Дойде ред на Спортната чалга. Нейният солист не случайно носи прякора Дудука, израснал е по родните чалготеки. Днес е първи популист, пече кебапчета, позира във фитнес клубовете, воден от лозунга :”Здрав дух – здраво тяло”. Николай Бареков е позор за родната журналистика, родния Пловдив и повярвалите му кандидати за слава. Позор e за самата чалга. Догадки на него е излишно да се правят. Бареков ще изпълнява ролята на пътуващ чалга певец, във фантазиите си кандидат за премиер, докато има заплащане. То приключи.

бареков

Идва ред на най-интересната чалга, с аромата на карнавал, случва се в Габрово. Става дума за Карнавалната чалга. Наскоро тук се проведе изнесено заседание на Комитета на регионите – представително за някогашния Български Манчестър. По инициатива на услужливи ентусиасти, с одобрението на кметицата Таня Христова, пред залата на провеждащото се международно събитие са изложени две огромни кукли. Навярно взети от складовете, където се съхраняват експонатите от скучните напоследък и приличащи си като две капки вода ежегодни карнавали на хумора и сатирата. Двете фигури са на самата кметица и нейния политически и житейски опекун Томислав Дончев, сега евродепутат, бивш министър и кмет на Габрово. Очаква се фигурите да останат на публични места, за да красят града, да му предават по-европейски вид, но също и да дават мъдри съвети на гражданите.

тх

Паноптикумът е пълен. И може да бъде продължен, но е твърде потискащо. Затова ще завърша с цитат на Йожен Йонеско:” Носорозите са отвън, тичат, ще ни смачкат! Има ли останали хора?”

И с въпрос: Така ли ще живеят децата ни?

Автор: Калин Илиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

 

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица