Свържи се с нас

Новини

„Приказка за зеленоокия принц“

Published

on

театърс

„Приказка за зеленоокия принц“ е името на театралната постановка, която Общински съвет по наркотични вещества, Център за обществена подкрепа при Община Габрово и Театрална формация „Гаргара“ организират съвместно по случай 26 юни – Световен ден за борба с наркотиците и нелегалния трафик.

Инициативата е също и краен продукт от опита за социално експериментиране в Община Габрово от партньорите ОбСНВ, ЦОП и НЧ „Христо Смирненски 1949, във връзка с реализацията на проект „Младежи без граници: добри практики в управлението на младежки центрове и работа с младежи в риск“, изпълняван от Фондация С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи.

Събитието ще бъде проведено в сградата на НЧ „Христо Смирненски 1949“, в кв. Русевци, от 18.00 часа. На импровизирана сцена в читалището доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества, потребители на Центъра за обществена подкрепа и актьори от Театрална формация „Гаргара“ ще представят премиерата на съвместната си постановка, чрез която заявяват категоричната си позиция в борбата срещу дрогата.

Това е ден, в който трябва всички да обединим усилията си срещу измамното удоволствие, които предлагат наркотиците. Ние от Общински съвет по наркотични вещества, Център за обществена подкрепа при Община Габрово и Театрална формация „Гаргара“ подкрепяме младите хора от града и казваме не на наркотиците, не на зависимостите, не на „безбъдещето”! Защото именно младите хора са бъдещето, те са тези, които градят новия, свободен за всички свят.

„Призоваваме всички млади хора от нашия град – бъдете информирани, не позволявайте на незнанието да провали живота ви, бъдете активни, развивайте своите умения и таланти, за да можете да взимате правилни решения!

На 26-ти юни правилният избор е да се присъедините към нашите млади таланти, с които ще ви бъдат излишни всякакви стимуланти!

Талантливите габровци, които ще вземат участие в хепънинга и ще заявят своята антидрога позиция, благодарение на своите таланти, са: Театрална формация „Гаргара“, Младежка формация „Фолклорен дух“, Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества към Община Габрово, Потребители и клиенти на Център за обществена подкрепа към Община Габрово

Заповядайте с нас да кажем „ДА” – „ДА” на надеждата, че можем да живеем свободни от зависимости! „ДА” – на увереността ни, че бъдещето се гради от нас и зависи от нас! Мого изненади и подаръци очакват гостите на читалището. Усмивките и доброто настроение са гарантирани!“, споделят организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица