Свържи се с нас

Новини

Наш представител на Журналистическия събор в столицата

Published

on

снимка: СБЖ

снимка: СБЖ

Тотка Полякова, председател на Дружеството на журналистите в Габрово от 27 години, член на Контролния съвет на Съюза на Българските журналисти, ще участва в Журналистическия събор на 18 юни от 19.00 ч. в Театър „София”. Входът за събитието е с покани.

Съборът е кулминацията на инициативите, посветени на 170-ата годишнина от началото на българската журналистика и 120-тата годишнина от създаването на организираното журналистическо движение в България. Честванията преминават под патронажа на ЮНЕСКО.

Габровското журналистическо дружество, чиито основи са поставени още в началото на 19 век и през последните 60 години не е прекратявало дейността си. Днес има 47 членове, почти половината от които са работещи хора. По-малко от половината от тях упражняват журналистическа професия, но в своята творческа и професионална изява остават верни на призванието си.

По повод юбилейните чествания габровското дружество ще организира журналистически пикник, под надслов „Трябва ли да тръгнем от Браила отново?” В цялата страна журналистите посвещават различни инициативи на годишнината.

Вчера, на 16 юни, в София в катедралния храм „Св. Неделя” в София бе извършен молебен за българската журналистика. Под сводовете на катедралния храм се събраха журналисти от всички възрасти, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е бил отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти, заедно с държавната власт и главата на Българската православна църква, отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие. В храма тогава се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит. Денят е обявен за национален празник от главата на Българската православна църква екзарх Йосиф І и от министър-председателя Константин Стоилов. В цялата страна имало невероятни празници и навсякъде са отслужени молебени. През 1894 г. след този молебен стават знаменателни неща: Иван Вазов издава „Под игото”, Алеко Константинов – „Бай Ганьо”, и много странно – правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато, припомни Любомир Пеевски, член на УС на СБЖ и известен български публицист.

Днес, 17.06., в Музея на съобщенията, главният изпълнителен директор на „Български поши” ЕАД Валентин Петков пусна в употреба издание на тема „170 години българска журналистика”. Изданието включва една пощенска марка и специален пощенски печат.

Номиналната стойност на пощенската марка е 0.65 стотинки и е в тираж 11 000 броя. Автор на проектите е художника проф. Тодор Варджиев. Както навремето нашите революционери са се клели върху Евангелието с револвер и кама, авторът преплита три елемента – пачето перо, писалката и микрофона и те образуват буквата „ж” – инициала на журналистиката. Подредени върху първите печатни издания „Любословие” и „Български орел”, както и българският трикольор, те символизират клетвата като морален закон за журналиста да отразява свободно и независимо правдата.

Утре, на 18 юни, ще се състои Журналистическият събор, а на 19 юни се открива фотоизложба в Народното събрание. За достойно заплащане на журналистическия труд

Днес УС на Съюза на българските журналисти разпространи декларация: „За достойно заплащане на журналистическия труд! Да спрем деградацията на журналистическата професия!” В текста се подчертава, че България отделя в пъти по-малко средства за издръжка на обществените медии в сравнение с другите страни от ЕС. А тези медии имат ключова роля в обществената среда и следва да бъдат носители на най-добрите медийни практики.

Съюзът на българските журналисти смята, че най-доброто решаване на този проблем е приемане от Народното събрание на Закон за защита на професионалната журналистика и журналистическия труд. СБЖ поема инициативата да изготви проект за такъв закон, воден от разбирането, че това е начин да се защити авторитета и престижа на професията ЖУРНАЛИСТ, да се гарантира наличието на демократична, обективна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица