Свържи се с нас

Новини

Представихме енергийно ефективни проекти на форум в Добрич

Община Габрово представи енергийно ефективни проекти на форум в Добрич

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Опитът на Община Габрово в енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници бе представен на семинара „Интелигентната енергия за устойчиво развитие на общините и бизнеса 2014-2020“, съобщиха от местната общинска администрация. Събитието се проведе в края на миналата седмица по инициатива на Община град Добрич и местния Областен информационен център.

В презентацията „Инвестиции за устойчиво развитие“ инж. Виолета Парашкевова – външен специалист по проекти на Община Габрово и инж. Веселина Султанова – гл. експерт „Отопление и вентилация“, акцентираха върху постигнатото при енергийното обновяване на обществени сгради. За последните шест години в Габрово са реализирани проекти за над 20 млн. лв., с които са въведени енергоспестяващи мерки в образователната, социалната, културната и техническата инфраструктура.

В момента Община Габрово подготвя инвестиционни проекти за бъдещо финансиране, предвиждащи внедряване на енергоспестяващи мерки. Те обхващат Дома на културата „Емануил Манолов“, основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, както и бившата прогимназия „Радион Умников”, която ще се превърне в център за работа с деца. Образователните институции са включени като пилотни в разработката на центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект” – „Енергийни обновявания – стъпка по стъпка” – EuroFHit.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Участниците във форума дискутираха теми, свързани със „зелените“ работни места и постигането на устойчив растеж, базиран на знанието и иновациите, енергийно ефективни сградни модернизации, както и системи за възобновяема енергия за опазване на климата. Експерти от ОИЦ – Добрич представиха Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структури, и възможностите за финансиране на общините и бизнеса през новия програмен период 2014-2020 г.

В двудневния семинар се включиха представители на „Ксела България“, „Рехау“, „ЕнЕфект”, Агенция за устойчиво енергийно развитие, Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Българо-френската компания „Сен-Гобен Изовер“ заяви интерес за съвместно събитие с Община Габрово, в което да се популяризират пасивните сгради и изградената по този метод нова база за детска градина „Слънце“.

Паралелно със събитието се проведе ученически екопленер под мотото „Таланти в действие – моята скулптура от екоматериали на YTONG“. Участниците във форума имаха възможност да посетят фотоволтаичната електрическа централа „Добрич“, собственост на „Компания за енергетика и развитие“ ЕООД.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица