Свържи се с нас

Икономика

Българските граждани няма да платят нито лев по „Южен поток“

Проектната компания „Южен поток България“ не е заявител по ЗОП, за да обявява процедура по този закон

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Българските граждани няма да платят нито лев по проекта „Южен поток“, заяви в Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и се обърна към народните представители от ПП ГЕРБ с думите: „През 2012 година вие сте предложили БЕХ да издаде корпоративни гаранции за заем, но ние категорично отхвърлихме това. Няма държавни гаранции за реализирането на проекта“.

Стойнев припомни, че според договорените през октомври миналата година условия между българската и руската страни, заемът ще се изплаща в продължение на 22 години, след което страната ни ще започне да получава на 100% дивидентите си. Министърът определи проекта като стратегически за държавата, геостратегически за региона и важен за останалите държави, през които ще преминава газопроводът. В този смисъл Стойнев припомни, че „Южен поток“ е необратим.

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че в момента съмненията на Европейската комисия са насочени към Междуправителственото споразумение от 2008 г. и начина на създаване на проектната компанията „Южен поток България“ през 2011 г. „Вие питате защо компанията не е действала по ЗОП, а е обявила търг за избор на изпълнител. Отговорът е еднозначен: проектната компания „Южен поток България“ не е заявител по ЗОП, за да обявява процедура за избор на изпълнител по този закон, и това ясно е посочено в писмо – становище от Агенцията по обществени поръчки от 2011 г.

Търгът за избор на изпълнител днес е направен по начина, по който вие сте избрали проектант, когато сте управлявали“, обърна се към народните представители от ПП ГЕРБ Стойнев и допълни: „Ако ви сте сбъркали, сбъркали сме и ние. Нашата задача днес е да защитим това, което вие сте свършили през 2011 г., защото проектната компания „Южен поток България“ е направена по време на вашето управление без обявяването на търг или конкурс. В момента Европейската комисия това ни пита и ние това отговаряме“.

Срокът, който е даден на България за отговор, е 30 дни – до 4-ти юли т.г. Информацията, която страната ни трябва да предостави на ЕК, в момента се подготвя и обобщава. По думите на Стойнев, сега България полага усилия да оправдае действията на правителството на Тройната коалиция за подписване на Междуправителственото споразумение и правителството на ПП ГЕРБ за начина на създаване на проектната компания „Южен поток България“ и идеята да не следва Закона за обществени поръчки.

На въпроса какъв е размерът на средствата, разходвани до момента по проекта „Южен поток“, министър Драгомир Стойнев отговори: От самото създаване на проектната компания през 2011 г. до сега българската страна е похарчила 11,5 млн.лв., но подчертавам, че българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на проекта „Южен поток“. Капиталът на проектната компания ще бъде вдигнат, едва когато БЕХ получи заем.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица