Свържи се с нас

Новини

Местно училище получи от „Армеец“ портрет на Ботев

*Платена публикация*

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Портрет на знаменития поет и революционер Христо Ботев получи габровското училище, носещо името на великия българин, от ЗАД „Армеец“. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България – 2 юни, възпитаници, преподаватели и родители се събраха на училищно тържество, за да почитат патронния си празник.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дарението, част от националната кампания „Родолюбие“, бе направено от управителя на ЗАД „Армеец“ – Габрово г-жа Анелия Тодорова, която пожела на малчуганите да запазят българските ценности и култура, и да съхранят нашата история, която да достигне до идните поколения.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На връх 24 май, с портрет на създателите на азбуката Св. св Кирил и Методи ЗАД „Армеец“, съвместно с в-к Преса започнаха кампанията „Родолюбие“. Тя е водещата инициатива на ЗАД „Армеец“ през 2014г., чиято идея е възвръщането на националното самочувствие, чрез повишаване на информираността за българската история и култура.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

ЗАД „Армеец“ от много години провежда инициативи, свързани с националното самосъзнание, като през настоящата година за първи път това се превръща в целогодишна кампания. „Постарали сме се за партньори на родолюбивата ни инициатива да привлечем водещи национални медии, регионални издания и обществени институции“, споделят от застрахователното дружество.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проектът започна на 3 март тази година, когато в целия тираж на вестник Труд бе вложено цветно, плакатно копие на Браилското знаме, предшествано от серия образователни материали. Цялата поредица бе подготвена с експертизата на Националния военно-исторически музей.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Вторият етап на инициативата „Родолюбие“ се реализира със сътрудничеството на друг голям национален ежедневник – вестник Преса и с подкрепата на Министерството на културата. Във връзка с проекта на знакови дати – първата от които 24 май, в целия тираж на вестника се влагат цветни плакати на бележите българи, сред които светите братя Кирил и Методий, Христо Ботев , Васил Левски, Петко Славейков и  Паисий Хилендарски.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Третият етап на кампанията „Родолюбие“ е свързан с подаряване на същите тези цветни репродукции в детски градини, училища, читалища и библиотеки. Защото всички сме убедени, че любовта към българското започва в най-ранна детска възраст и трябва да бъде системно възпитавана.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За реализацията на четвърти етап ЗАД „Армеец“ влиза в сътрудничество с най-големия ежедневник в Югозападна България – вестник Струма, чрез подкрепа на второто издание на конкурса „Любим учител“, „Библиотекар будител“, предвиден за провеждане в периода 1 септември – 1 ноември 2014г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Прием на проекти за създаване на „Детски кътове“ на работното място

Published

on

Работодатели и институциите от държавната и местната власт вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от Областен информационен център – Габрово.

Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ обяви прием на проекти по процедура „Детски кътове“, който ще продължи до средата на месец декември.

Целта на процедурата е да предостави възможности за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място.

Изпълнението на дейностите ще подпомогне родителите в грижите за децата им, като по този начин ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, а от друга страна ще повиши производителността на труда в подкрепените предприятия, като се намали броят на закъсненията и отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите там родители.

Допустими кандидати по настоящата процедура са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по реда на Търговския закон, както и органи на изпълнителната и местната власт.

Всеки работодател, регистриран по реда на ТЗ, ще получи допълнителни точки на етап техническа и финансова оценка и техните проекти ще се подкрепят приоритетно. Бюджетът на процедура „Детски кътове“ е 15 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лева, а максималният – 150 000 лева.

По настоящата процедура се изисква съфинансиране само от кандидатите, които не са органи на изпълнителната и местната власт.

Големите предприятия могат да кандидатстват за финансиране на до 70 % от общо допустимите разходи по проекта, средните предприятия ще получат до 80 % от общо допустимите разходи, а микро- и малки предприятия – до 90 % от разходите.

Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Партньорството по тази процедура е допустимо, така че до петима работодатели могат да кандидатстват за създаването на общ детски кът.

Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.

Освен дейностите по подбор, обучение и възнаграждения на персонала, финансиране ще получат и всички дейности, свързани с адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца.

Финансиране ще получат само проектни предложения, които касаят създаване на нови детски кътове и задължително на закрито.

Крайният срок за кандидатстване е 15 декември, 17.30 ч. Проектните предложения се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020 с Квалифициран електронен подпис – КЕП.

Заинтересованите лица от процедурата могат да се обръщат към Областен информационен център-Габрово на място в офиса в град Габрово, с адрес пл. „Възраждане“3 или на тел. 066/ 807-222. Услугите на Центъра са безплатни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстрани „Дунав“ за Купата на България

Published

on

Отборът на „Янтра“ (Габрово) записа престижна победа при гостуването си на „Дунав“ в Русе и продължава напред за Купата на България по футбол.

Воденият от старши – треньора Стоян Ацаров габровски тим постигна успех с 2:0. Двете попадения отбеляза Искрен Писаров, материализирал усилията и добрата игра на съотборниците си.

Той бе точен в противниковата врата по веднъж в двете полувремена. Резултатът на градския стадион в Русе беше открит в 23 минути. Писаров засече центриране с глава. Точка в спора сложи отново той с красив удар от границите на наказателното поле в 76 минута с втория си гол, възползвайки се неорганизираната русенска защита.

Така със записаната победа „Янтра“ (Габрово) продължава напред в турнира, като в следващия кръг ще се изправи срещу Черно море (Варна). Мачът ще се играе в Габрово на стадион „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България

Лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Published

on

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка.

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица