Свържи се с нас

Новини

Местно училище получи от „Армеец“ портрет на Ботев

*Платена публикация*

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Портрет на знаменития поет и революционер Христо Ботев получи габровското училище, носещо името на великия българин, от ЗАД „Армеец“. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България – 2 юни, възпитаници, преподаватели и родители се събраха на училищно тържество, за да почитат патронния си празник.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дарението, част от националната кампания „Родолюбие“, бе направено от управителя на ЗАД „Армеец“ – Габрово г-жа Анелия Тодорова, която пожела на малчуганите да запазят българските ценности и култура, и да съхранят нашата история, която да достигне до идните поколения.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На връх 24 май, с портрет на създателите на азбуката Св. св Кирил и Методи ЗАД „Армеец“, съвместно с в-к Преса започнаха кампанията „Родолюбие“. Тя е водещата инициатива на ЗАД „Армеец“ през 2014г., чиято идея е възвръщането на националното самочувствие, чрез повишаване на информираността за българската история и култура.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

ЗАД „Армеец“ от много години провежда инициативи, свързани с националното самосъзнание, като през настоящата година за първи път това се превръща в целогодишна кампания. „Постарали сме се за партньори на родолюбивата ни инициатива да привлечем водещи национални медии, регионални издания и обществени институции“, споделят от застрахователното дружество.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проектът започна на 3 март тази година, когато в целия тираж на вестник Труд бе вложено цветно, плакатно копие на Браилското знаме, предшествано от серия образователни материали. Цялата поредица бе подготвена с експертизата на Националния военно-исторически музей.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Вторият етап на инициативата „Родолюбие“ се реализира със сътрудничеството на друг голям национален ежедневник – вестник Преса и с подкрепата на Министерството на културата. Във връзка с проекта на знакови дати – първата от които 24 май, в целия тираж на вестника се влагат цветни плакати на бележите българи, сред които светите братя Кирил и Методий, Христо Ботев , Васил Левски, Петко Славейков и  Паисий Хилендарски.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Третият етап на кампанията „Родолюбие“ е свързан с подаряване на същите тези цветни репродукции в детски градини, училища, читалища и библиотеки. Защото всички сме убедени, че любовта към българското започва в най-ранна детска възраст и трябва да бъде системно възпитавана.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За реализацията на четвърти етап ЗАД „Армеец“ влиза в сътрудничество с най-големия ежедневник в Югозападна България – вестник Струма, чрез подкрепа на второто издание на конкурса „Любим учител“, „Библиотекар будител“, предвиден за провеждане в периода 1 септември – 1 ноември 2014г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица