Свържи се с нас

Новини

„Старите калеми превърнаха“ самодейците в земевладелци

Published

on

IMG_0592На територията на кметство Гергини тази пролет самоукият майстор овощар Веско Иванов присади към 40 калема от над 20 вида стари плодни дръвчета, традиционни местни сортове. Инициативата е по проекта на читалище „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван „НеЗабравено имане“, чиято цел е опазване на биологичното разнообразие и съхранение на традиционни за този край овощни видове, които са вече на изчезване. Работата по възстановяването им започна миналото лято с дейности, финансирани от Фондация „ЕкоОбщнаст“ с подкрепата на „Чарлз Сюърт Мот“.

През август бяха издирани и маркирани старите дървета и подходящите подложки, направени бяха опити за присаждане на пъпка върху първите няколко дръвчета. През есента в дворовете на хората и на обществени терени бяха засяти подходящи подложки, върху които ще се прихванат калемите на няколко вида ябълки, круши, сливи и други, характерни за района видове. Два вида сини сливи плюс бели ракиджийки и кумбалки, зимни ябълки, йововки, бонинки, димовки, водници, няколко сорта без имена, круши водници, таменци, червенаци, попски и дървени – след няколко години, когато започнат да раждат плодове, децата, които идват на гости на село, ще могат да се присегнат и да си откъснат от вкусните им плодове, да усетят вкуса от детството на техните баби и дядовци.

IMG_0590

Целта на проекта е да превърне територията на кметство Гергини в територия на съхранените овощни видове и чрез много разяснителна работа и съдействие, да насърчи хората от селата да отглеждат тези сортове в дворовете и градините си, тъй като те са по-устойчиви и по принцип не се нуждаят от поръскане с пестициди. А ограниченото третиране с препарати за растителна защита, продукт на агрохимията, е щадяща мярка не само за природата, но и за здравето на човека.

IMG_0583

Съществуват и стари, позабравени методи за пръскане с домашно приготвени отвари и настойки от различни билки и други растения, които също дават ефект в борбата с вредителите, без да вредят на хората. Такива рецепти под името „Съветите на „Стар калем за кадем“, получиха хората от кметството, които се бяха събрали да посрещнат пролетта заедно в своя клуб в Николчевци. Те научиха полезни неща от агроном-специалист и от майстор овощар, който присажда дръвчета.

IMG_0604

На три места в селата от кметството – в Гергини, Гарван и Николчевци, са оформени демонстрационни зони, в които ще растат фиданките на подновените стари овощни сортове. Вече са засяти характерни за региона сливи, праскови, череши, дюли, дренки. А също така и подложки, които ще бъдат ашладисани с калеми от още видове круши, дренки, мушмули, ябълки, сливи. На съществуващи млади дръвчета са присадени калеми от стари сортове ябълки, сливи, круши, череши и др. Намерено бе и едно, вече непознато за мнозина дърво скоруша.

IMG_0581

Дръвчетата ще бъдат оградени, с цел защита на стволовете им, но и за да се отличават, да знаят хората, че трябва да ги пазят. А когато израстат достатъчно, да могат да си вземат калем от тях или просто да си откъснат плод.

НЧ „Христо Ботев 2008“ с. Гарван, инициатор на дейността, със сигурност ще я продължи и след приключване на проекта. Фермерът Захарин Колев дари на читалището имот – земеделска земя, подходяща за създаването на малка овощна градина със сливи, предимно караджейки и мажаркини. От караджейките се е правел по тези места истинският пестил. Толкова сладък, че с право го наричали „габровски шоколад“. А другите – мажаркините, давали най-здравите и едри плодове за местните сушила, където се подготвял „ошаф“-ът за зимата и „жебките“ /сцепени на две сливи без костилка, изсушени на слънце или в сушило/. Амбициите на читалището е да възстанови две сушила – в село Гергини и в село Пеевци и те да се ползват от хората за обработка на плодовете по традиционния, познат от векове балканджийски способ. Разбира се до тогава ашладисаните дръвчета, трябва да са родили първите си плодове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица