Свържи се с нас

Новини

„Старите калеми превърнаха“ самодейците в земевладелци

Published

on

IMG_0592На територията на кметство Гергини тази пролет самоукият майстор овощар Веско Иванов присади към 40 калема от над 20 вида стари плодни дръвчета, традиционни местни сортове. Инициативата е по проекта на читалище „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван „НеЗабравено имане“, чиято цел е опазване на биологичното разнообразие и съхранение на традиционни за този край овощни видове, които са вече на изчезване. Работата по възстановяването им започна миналото лято с дейности, финансирани от Фондация „ЕкоОбщнаст“ с подкрепата на „Чарлз Сюърт Мот“.

През август бяха издирани и маркирани старите дървета и подходящите подложки, направени бяха опити за присаждане на пъпка върху първите няколко дръвчета. През есента в дворовете на хората и на обществени терени бяха засяти подходящи подложки, върху които ще се прихванат калемите на няколко вида ябълки, круши, сливи и други, характерни за района видове. Два вида сини сливи плюс бели ракиджийки и кумбалки, зимни ябълки, йововки, бонинки, димовки, водници, няколко сорта без имена, круши водници, таменци, червенаци, попски и дървени – след няколко години, когато започнат да раждат плодове, децата, които идват на гости на село, ще могат да се присегнат и да си откъснат от вкусните им плодове, да усетят вкуса от детството на техните баби и дядовци.

IMG_0590

Целта на проекта е да превърне територията на кметство Гергини в територия на съхранените овощни видове и чрез много разяснителна работа и съдействие, да насърчи хората от селата да отглеждат тези сортове в дворовете и градините си, тъй като те са по-устойчиви и по принцип не се нуждаят от поръскане с пестициди. А ограниченото третиране с препарати за растителна защита, продукт на агрохимията, е щадяща мярка не само за природата, но и за здравето на човека.

IMG_0583

Съществуват и стари, позабравени методи за пръскане с домашно приготвени отвари и настойки от различни билки и други растения, които също дават ефект в борбата с вредителите, без да вредят на хората. Такива рецепти под името „Съветите на „Стар калем за кадем“, получиха хората от кметството, които се бяха събрали да посрещнат пролетта заедно в своя клуб в Николчевци. Те научиха полезни неща от агроном-специалист и от майстор овощар, който присажда дръвчета.

IMG_0604

На три места в селата от кметството – в Гергини, Гарван и Николчевци, са оформени демонстрационни зони, в които ще растат фиданките на подновените стари овощни сортове. Вече са засяти характерни за региона сливи, праскови, череши, дюли, дренки. А също така и подложки, които ще бъдат ашладисани с калеми от още видове круши, дренки, мушмули, ябълки, сливи. На съществуващи млади дръвчета са присадени калеми от стари сортове ябълки, сливи, круши, череши и др. Намерено бе и едно, вече непознато за мнозина дърво скоруша.

IMG_0581

Дръвчетата ще бъдат оградени, с цел защита на стволовете им, но и за да се отличават, да знаят хората, че трябва да ги пазят. А когато израстат достатъчно, да могат да си вземат калем от тях или просто да си откъснат плод.

НЧ „Христо Ботев 2008“ с. Гарван, инициатор на дейността, със сигурност ще я продължи и след приключване на проекта. Фермерът Захарин Колев дари на читалището имот – земеделска земя, подходяща за създаването на малка овощна градина със сливи, предимно караджейки и мажаркини. От караджейките се е правел по тези места истинският пестил. Толкова сладък, че с право го наричали „габровски шоколад“. А другите – мажаркините, давали най-здравите и едри плодове за местните сушила, където се подготвял „ошаф“-ът за зимата и „жебките“ /сцепени на две сливи без костилка, изсушени на слънце или в сушило/. Амбициите на читалището е да възстанови две сушила – в село Гергини и в село Пеевци и те да се ползват от хората за обработка на плодовете по традиционния, познат от векове балканджийски способ. Разбира се до тогава ашладисаните дръвчета, трябва да са родили първите си плодове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица