Свържи се с нас

Култура

Посрещаме Деня на Габрово с молебен (Програма за Карнавала)

Published

on

лого карнавал 2014С молебен за благополучие на града в храм „Успение на Св. Богородица” в 9.30 часа ще започне Денят на Габрово. Официалната част от празника ще продължи в 10.00 часа, когато на площад „Възраждане“ ще бъде издигнато знамето на града.

За децата карнавалното забавление ще стартира още в 10.30 часа, когато в зала „Възраждане“ ще започне националният детски фестивал „Смехоранчета“.

Малко по-късно в 11.00 часа в Музей “Дом на хумора и сатирата” под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България ще се проведе биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014.

Изключително редки породи ще бъдат показани за първи път в Габрово в рамките на 13-тия Национален карнавал-ревю на живи котки, който е с начален час 11.30 часа в Спортна зала „Орловец”.

Наситената празнична програма ще продължи в 14.00 часа, когато в градинката до МОЛ Габрово най-малките почитатели на карнавала ще покажат своите костюми в Детскя мини-карнавал.

За по-големите любители на музиката в 14.30 часа на откритата сцена на улица „Радецка“ оркестри от Търговище, Ботевград, Севлиево, Велико Търново, начело с оркестър „Габрово“ ще предложат на зрителите разнообразна програма в Биг бенд парада.

Точно в 18.00 часа ще започне най-пищното, най-веселото, най-мащабното и най-смешното събитие в празничния календар на събитията в Габрово – Карнавалът. Тази година, той ще предложи на зрителите хумористична трактовка на проблеми от световен, национален и регионален мащаб. Карнавалното трасе, както и разположението на коментаторските пунктове може да видите тук.

Богатата палитра от събития в Деня на Габрово ще предложи на всеки по нещо. За любителите на историята от 19.00 до 20.00 часа в Регионален исторически музей /РИМ/ ще се случи „Нощ на музеите“. Участие в инициативата ще вземе групата за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино. Любопитна атракция в нощта на музеите е конкурсът за най-вкусен „щирник”, като традиционната габровска баница в различни варианти ще може да бъде опитана от посетителите на РИМ.

Най-новата забележителност в Габрово – Интерактивният музей на индустрията е подготвил зрелищно 3D мапинг шоу. Любопитните да наблюдават светлинната магия, съчетана с музика, ще могат да го направят в 21.00, 22.00 и 23.00 часа.

В 20.00 часа на откритата сцена на площад „Възраждане“ ще започне грандиозен Празничен концерт с участието на: Диана Eкспрес, група Те, DJ Vasquez, DJ CARLOS GALLARDO, AIMEE JAY (саксофон), ANDGIE BROWN (вокали), ASSAF (перкусии).

Цветни фойерверки ще озарят небето над града, за да ознаменуват празника на Габрово.

партньори-карнавал-2014

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица