Свържи се с нас

Новини

Преди 138 години в Севлиевския край избухва Априлското въстание

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

За да си спомнят делото и да почетат 138-мата годишнина от избухването на Априлското въстание в Севлиевския край, ученици от СОУ „Васил Левски“ поднесоха цветя пред паметника на въстаниците в селата Батошево, Кръвеник и Боаза. Исторически факти около подготовката на въстанието представи директорът на Историческия музей Найден Петров, информира Мирела Ганчева от севлиевската общинска администрация.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Още при една от първите си обиколки през Севлиево Васил Левски основава таен революционен комитет. Именно тук, в Батошево е била създадена една от най-добрите организации и подготовка за въстанието. Не случайно казват, че е било най-добре подготвеното въстанието, защото и габровските въстаници начело с Цанко Дюстабанов идват да се сражават тук, в защита на България.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Майката на Стефан Пешев, който е председател на севлиевския революционен комитет, е от Батошево. Под прикритие, че идва на гости на дядо си, Стефан Пешев основава таен революционен комитет в Батошево, начело с Боньо Кунев.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След като в Кръвеник се обявява, че въстанието е избухнало на легендарния връх Бабан, както ние го наричаме – Оборище, се събират и батошевските въстаници. На 5 май Батошево е атакуван от три страни, селото е подложено на палежи, грабежи и унищожение.

Дядо Фильо Радев е бил кмет на село Кръвеник и пръв обявява въстанието на връх Бабан. Той разпределя четите, техните командири и ръководители. Негов пръв подвойвода е синът му Христо Филев, който по-късно е обесен на площада в Севлиево. Кръвеник пада на 9 май, тъй като е ударен от три посоки. Когато вижда това, дядо Фильо Радев извършва един изключително важен държавнически акт – освобождава въстаниците от клетвата, която е положена пред него, за да могат да спасят жените, децата и семействата си в полите на Балкана. Той поема цялата вина върху себе си и съответно заплаща с живота си.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Когато се разбира, че в Южна България възстанието е в разгара си и когато става ясно, че в Севлиево, поради предателство, част от революционния комитет е заловен, Дядо Фильо решава да свика Велико народно събрани на връх Бабан. Там се събират над 250 човека делегати, представители на всички населени места в тази голяма подбалканска долина. На това общо събрание е взето единодушното решение за обявяването на въстанието.

Дядо Фильо, като авторитетна личност не само сред българите, а и сред турците поискал от Салдулах Ефенди – началник на севлиевското опълчение Каймаканен 15 хил. гроша заем уж за търговия, а с тях купил пушки. Крайната равносметка от Априлското въстание в Севлиевския край са 285 убити мъже, жени и деца, 8 обесени ръководители на севлиевския площад, след които е председателят на революционния комитет за Севлиевския край – Васил Левски и Йонко Карагьозов, опожарени над 650 къщи, манастири и училища.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица