Свържи се с нас

Култура

Тази вечер четем в „Нощта на литературата“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Класически и съвременни текстове ще бъдат четени в „Нощта на литературата“. По повод 450 години от рождението на Шекспир зрителите ще могат да чуят негови сонети в изпълнение на габровската поетеса Елена Христова. Другите две дами от компанията на четящите са избрали да представят съвременни български авторки. Диригентът на хора при читалище „Априлов-Палаузов“ Елена Назърова ще представи есе от книгата на Мариана Дафчева „По ръба на дъгата“, а популярната водеща Светлана Кацарска – разказът „Зелена карта“ на Мирела Иванова.

Още двама съвременни български автори ще бъдат четени в „Нощта на литературата“. Християн Димов, ученик от Национална Априловска гимназия, ще представи есето „Америките ни“. Неговият автор – Иван Христов, възпитаник на първото новобългарско училище, пише есеистичния текст по повод поетичната си книга „Американски поеми“, която бе издадена в края на 2013 г. Съвсем актуален е и текстът на Людмил Станев „Докато си правим планове“, който ще поднесе на публиката Мартин Николов – също ученик в Национална Априловска гимназия. Интересното е, че авторът е лекар в спешна помощ, който има таланта да пише, а есето, което ще чуят габровци е публикувано в края на месец април тази година в списание „Факел“.

Приятна изненада обещава да поднесе известният глас от ефира на Дарик радио – журналистът Тихомир Църов. Каква ще е тя … ще разберат всички, които се присъединят към аудиторията на „Нощта на литературата“.

За финал организаторите са оставили удоволствието да слушате знаковия разказ „Дядо Йоцо гледа“ на класика на българската литература Иван Вазов. Текстът ще представи известният лекар от болница OLV в Белгия Етиен Фонтейн. Приемайки предизвикателството да чете на български език в „Нощта на литературата“ в Габрово, доктор Фонтейн доказва още веднъж, че с всяко ново посещение в града ни той се чувства все повече габровец. Признание, което направи пред присъстващите на Тържествената сесия на общинския съвет през 2013 г., когато бе избран за почетен гражданин на Габрово.

Заповядайте в 19.00 часа на улица „Радецка“, пред бившето училище „Радион Умников“, а при лошо време „Нощта на литературата“ ще се пренесе пред Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

партньори карнавал 2014

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица