Свържи се с нас

Новини

Демографското развитие на Габрово – предизвикателство или цел

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Да дадем шанс на нашата държава да се развива чрез нашите деца, да се фокусираме върху добрите идеи и възможностите. За това си заслужава да пренебрегнем различията си. Това заяви кметът Таня Христова на проведения в Габрово публичен дебат за демографското развитие на региона, информираха от местната общинска администрация.

Организатори на събитието бяха Община Габрово и Общинския съвет в града. Участие взеха представители на бизнеса, неправителствени, синдикални и младежки организации, държавни структури и учебни заведения. В дебата се включиха доц. д-р  Александър Цветков – експерт по регионални социално-икономически анализи и доц. д-р Йордан Калчев – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, дългогодишен изследовател и ръководител на отдел „Демографска статистика“ към НСИ.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на форума бяха представени тревожни факти за демографските и икономически тенденции на местно и национално ниво. За около 10 години, от 2001 до 2011 г., населението на Габрово е намаляло с около 10 хиляди души. Ако за период от 7 години населението на България е намаляло със 6 %, то габровци са намаляли с близо 14 %. Темповете на намаление на населението в нашия град са много по-интензивни, отколкото за цялата страна. Раждаемостта тук е по-ниска от тази за страната. Смъртността е приблизително като тази в национален мащаб, но в последните години е малко по-висока. Данните за общината показват, че относителният дял на възрастното население се увеличава до 2010 г., а след 2010 г. увеличението става по-интензивно.

Единствено когато се изследва образователната система, може да се каже, че Габрово има предимство в сравнение със страната като цяло. Делът на населението тук с висше и завършено средно образование е по-висок отколкото този за държавата. Колкото по-голям е този дял, толкова по-добри са перспективите за реализация на пазара на труда, съответно и доходите са по-големи. През 2001 г. показателят за влизащите в работната сила е нормално висок за Габрово – 97-98 %, но към 2011 г. е по-малък – 45-46%. Това означава, че само половината от тези, които излизат от работната сила, могат да бъдат възстановени от младото население.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За проблемите на демографското развитие е започнало да се говори в държавата още през 70-те години. Тогава е започнала тази тенденция по намаляване на раждаемостта. През 60-те години България е имала може би най-ниската смъртност в света – 7 на 1000, сега е 14 на 1000. Тогава сме имали по-висока раждаемост и съответно по-младо население. След което започва тенденция на застаряване на населението. Това не се случва само в България, а в целия свят. Намаляването на раждаемостта в страната се дължи и на новите семейни модели – на преден план излиза двудетният модел, а сега е утвърден еднодетният. В същото време се наблюдава срив на традиционните бракове, а се увеличават консенсусните бракове. Обезлюдяването на някои населени места се дължи и на външната и вътрешна миграция. Друга причина е постоянното негативно говорене в публичното пространство. Липсата на перспектива е една от основните причини за външната миграция, а не безработицата, която се нарежда на 5-6 място при направени проучвания.

Повдигнат бе въпросът за качеството на населението. Все по-високи ще бъдат изискванията към тези, които ще влязат в работната сила. Все по-малко хора ще бъдат конкурентни на пазара на труда. Когато потенциалът на едно населено място се издигне на по-високо ниво, то има и по-висока притегателна сила. Там демографският проблем се решава, както и въпросът за качествения състав на населението. Затова е важно да се създава и развива икономическия, социален и интелектуален потенциал на населените места.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица