Свържи се с нас

Новини

Демографското развитие на Габрово – предизвикателство или цел

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Да дадем шанс на нашата държава да се развива чрез нашите деца, да се фокусираме върху добрите идеи и възможностите. За това си заслужава да пренебрегнем различията си. Това заяви кметът Таня Христова на проведения в Габрово публичен дебат за демографското развитие на региона, информираха от местната общинска администрация.

Организатори на събитието бяха Община Габрово и Общинския съвет в града. Участие взеха представители на бизнеса, неправителствени, синдикални и младежки организации, държавни структури и учебни заведения. В дебата се включиха доц. д-р  Александър Цветков – експерт по регионални социално-икономически анализи и доц. д-р Йордан Калчев – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, дългогодишен изследовател и ръководител на отдел „Демографска статистика“ към НСИ.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на форума бяха представени тревожни факти за демографските и икономически тенденции на местно и национално ниво. За около 10 години, от 2001 до 2011 г., населението на Габрово е намаляло с около 10 хиляди души. Ако за период от 7 години населението на България е намаляло със 6 %, то габровци са намаляли с близо 14 %. Темповете на намаление на населението в нашия град са много по-интензивни, отколкото за цялата страна. Раждаемостта тук е по-ниска от тази за страната. Смъртността е приблизително като тази в национален мащаб, но в последните години е малко по-висока. Данните за общината показват, че относителният дял на възрастното население се увеличава до 2010 г., а след 2010 г. увеличението става по-интензивно.

Единствено когато се изследва образователната система, може да се каже, че Габрово има предимство в сравнение със страната като цяло. Делът на населението тук с висше и завършено средно образование е по-висок отколкото този за държавата. Колкото по-голям е този дял, толкова по-добри са перспективите за реализация на пазара на труда, съответно и доходите са по-големи. През 2001 г. показателят за влизащите в работната сила е нормално висок за Габрово – 97-98 %, но към 2011 г. е по-малък – 45-46%. Това означава, че само половината от тези, които излизат от работната сила, могат да бъдат възстановени от младото население.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За проблемите на демографското развитие е започнало да се говори в държавата още през 70-те години. Тогава е започнала тази тенденция по намаляване на раждаемостта. През 60-те години България е имала може би най-ниската смъртност в света – 7 на 1000, сега е 14 на 1000. Тогава сме имали по-висока раждаемост и съответно по-младо население. След което започва тенденция на застаряване на населението. Това не се случва само в България, а в целия свят. Намаляването на раждаемостта в страната се дължи и на новите семейни модели – на преден план излиза двудетният модел, а сега е утвърден еднодетният. В същото време се наблюдава срив на традиционните бракове, а се увеличават консенсусните бракове. Обезлюдяването на някои населени места се дължи и на външната и вътрешна миграция. Друга причина е постоянното негативно говорене в публичното пространство. Липсата на перспектива е една от основните причини за външната миграция, а не безработицата, която се нарежда на 5-6 място при направени проучвания.

Повдигнат бе въпросът за качеството на населението. Все по-високи ще бъдат изискванията към тези, които ще влязат в работната сила. Все по-малко хора ще бъдат конкурентни на пазара на труда. Когато потенциалът на едно населено място се издигне на по-високо ниво, то има и по-висока притегателна сила. Там демографският проблем се решава, както и въпросът за качествения състав на населението. Затова е важно да се създава и развива икономическия, социален и интелектуален потенциал на населените места.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Връчват дипломите на студентите от випуск 2022 на ТУ – Габрово

Published

on

На тържество, по случай 8-ми декември – Студентския празник, Технически университет – Габрово ще връчи дипломите на абсолвентите бакалаври и магистри на випуск 2022 година.

Тържествената церемония по дипломирането ще се състои на 10-ти декември, събота, в зала „Възраждане“ и е с начален час 10.30 часа, информираха от габровското висше училище.

На мероприятието ще бъдат връчени още медали и грамоти на студентите, дипломирали се през годината с отличие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица