Свържи се с нас

Култура

Габровци с Първа награда за миниатюра и 3 награди за актьорско майсторство

Приключи Юбилейният Х Младежки театрален фестивал „Бургаски изгреви”

Published

on

снимка: Маргарита Змийчарова

снимка: Маргарита Змийчарова

Първа награда за миниатюра и три награди за актьорско майсторство, спечелиха Театрална формация „Движение” при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово от приключилия Юбилеен 10-ти Младежки театрален фестивал „Бургаски изгреви”. 

Бургас винаги е бил и ще си остане градът, привличащ най-артистичните хора, като им дава най-добрата за творчество атмосфера.

снимка: Маргарита Змийчарова

снимка: Маргарита Змийчарова

В последната седмица на април в залата на ДНА почитателите на Мелпомена имаха възможността да се насладят на 25 драматични постановки и 3 мюзикъла, представени от 27 младежки формации от цялата страна.

Актьори от цяла България демонстрираха своя талант, умения и хъс за победа. Искрените и изпълнени със светла емоция млади хора отново показаха, че театърът е жив и че ще продължават да се усъвършенстват в любимото си изкуство, за да достигнат нови и нови върхове на голямата сцена.

През четирите конкурсни дни програмата бе наситена със сложни пиеси, пълни с драматизъм и напрежение, впечатляващи чувствени трагедии, класически постановки, предадени с индивидуален почерк, новаторски авторски спектакли, весели миниатюри, предизвикващи усмивки със своите щуротии и блеснали детски очи. Радваща бе и тенденцията за навлизане на музикалния театър в програмата на Фестивала – три мюзикъла на водещи в тази областта формации.

снимка: Маргарита Змийчарова

снимка: Маргарита Змийчарова

Жури, в състав Майя Славчева –режисьор, преподавател в НУМСИ „Проф.П.Владигеров” – Бургас, Румяна Георгиева – театрален педагог от Хасково, с богат опит в международния младежки театрален обмен и Елка Василева – театрал, поет, журналист, имаше нелеката задача да определи наградените.

Тази година поради наличието на изключително равностойни постановки, заслужаващи високо отличие, отделна театрална формация не бе излъчена като рязко отличаваща се и Голямата награда на Фестивала не бе връчена.

снимка: Маргарита Змийчарова

снимка: Маргарита Змийчарова

На сцената на „Бургаски изгреви 2014” Театрална формация „Движение” при ПМГ „Акад.Иван Гюзелев”- Габрово чрез пластика и текст демонстрираха своя талант в „Човекът в калъф” от Антон Павлович Чехов. Съвсем в духа на великият автор възкликнаха „Ама да не стане нещо!” и спечелиха заслужено Първа награда за миниатюри и три награди за актьорско майсторство за Тома Петков, Тотю Христов и Сияна Янева

„Бургаски изгреви” е утвърден форум, на който се събира цвета на младежкия любителски театър от цяла България. И то по начин, който им дава възможност покажат какво могат да обменят опит, да се срещат с други техни връстници. Както във всеки конкурс имаше доволни и недоволни, щастливи и разочаровани, но всички те – участници и ръководители на формации дадоха максималното от себе си, усетиха различните тенденции и виждания за театъра, обогатиха кръгозора си, намериха нови приятели и си обещаха да се срещат догодина в края на април, отново тук, в най-артистичния град – Бургас.

Всичко за Фестивала, както и спечелените награди можете да намерите във Фейсбук страниците – Международен младежки фестивал „Бургаски изгреви” и 10 години „Бургаски изгреви”.

Споделено за Фестивала

Майя Славчева – Председател на журито.
Десетото юбилейно издание на “Бургаски изгреви” е многолик, пъстроцветен букет, бликащ от свежа младежка енергия, с невероятно разнообразие от театрални женрове и форми, с внушителна възрастова амплитуда.
Очарована съм от таланта на децата да се отдават на любовта си към театъра, от възхителния им ентусиазъм да пресъздават любими герои, от горещото им желание да бъдат част от бъдещите жреци на Мелпомена.
Възхищавам се от пълната всеотдайност на техните ръководители, истински апостоли с възрожденски дух, предани на любимото си изкуство – Театъра.

Румяна Георгиева – член на журито.
За мен фестивалът „Бургаски изгреви” и неговото Десето издание беше театрално събитие от национално значение. Много съм щастлива, че на сцената оживяха любими детски герои, музикални изпълнения и бяха пресъздадени образи от световната драматургия. Радвам се, че театърът е жив и живее сред стотиците деца, посветили се на това изкуство, от там и на техните зрители, които стават съпричастни към литературата и драмата. Възхищавам се на труда на стотици педагози, които отделят от свободното си време, за да превърнат детските мечти в реалност. Същевременно в извънучилищните състави виждам издигане, подем, стремеж за доближаване до посланията на професионалния театър. Текстовете на спектаклите излизат извън рамките на нашата драматургия и много смело се посяга на световни автори – класици в този жанр. Интересът към театъра расте, това означава, че все повече млади хора ще прекарат свободното си време на сцената, а не на улицата, ще дават част от себе си за да живее и да е все така притегателен център Храмът на Мелпомена.

Елка Василева – член на журито.
Най-значимото в театралния фестивал „Бургаски изгреви”, освен възможността за откритие и изява на артистичните дарования е приобщаването на младите хора към общочовешките ценности, претворявани чрез изкуството. Сцената дава радост, отправя предизвикателства, дава почва на скритите зрънца на таланта да покълнат, но и учи на отговорност и дисциплина, посочва пътища за изграждането на цялостни личности.

Яница Маринова – София, член на екипа на Фестивала.
С магия, светоусещане и чар привърши програмата на Фестивала „Бургаски изгреви”. От сцената талантливите деца разкриха безграничните способности на личността, заряда, темпоритъма и чудесата, родили се в очите на изпълнители и гости. Бургаските изгреви носят свеж полъх, полет на мисълта и отвеждат към пъстрата дъга, която сега озарява всичко наоколо.
От всяка постановка извира дълбочина на режисьорски нюх, индивидуален отпечатък, лъчезарни усмивки на талантливи актьори.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица