Свържи се с нас

Новини

Дряновски читалища сезират Сметната палата. Искат оставката на кмета?

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

На 28 април в Дряново се проведе среща – дискусия под надслов “Начин на разрешаване на проблема с читалищните субсидии и конфликта с НЧ”Развитие-1869”, организирана от Гражданско движение „ДНЕС” и пет от читалищата в Община Дряново. Модератори на дискусията бяха настоятелите в НЧ „Дряновска пробуда” Венцислав Симеонов и Павлин Ботев, както и областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС”-Габрово Анатолий Антов.

Присъстваха представители на всички читалища в общината, но за жалост общинската власт отсъстваше тотално без нито един свой представител, споделят от „ДНЕС“.

Основният проблем за инициирането на срещата беше спирането на субсидиите за пет от читалищата в общината от началото на 2014 год.

„От този недобросъвестен акт на Кмета д-р Иван Николов страдат в момента десетки хора, които работят в читалищните институции, но не получават заплати и социални осигуровки. Те взеха думата за да защитят своята позиция и своята дейност и обвиниха общинските власти в тенденциозност и пристрастност към гледната точка на опонента в този конфликт – НЧ „Развитие” и подкрепящите го няколко селски читалища. Чуха се призиви за диалог, проблемът бе представен в неговото развитие през годините, като особено силно прозвучаха думите на секретаря на читалището в с.Царева ливада Мариана Велева, която със сълзи на очи разказа за неволите и униженията, свързани с постоянното задържане на субсидиите поради перманентните съдебни дела, които НЧ „Развитие” води от години и по този начин тормози всички деятели на културата, които имат свое място под слънцето, но някои им го отказват.

Секретарката на читалището в с.Зая пък разказа за интересната дейност на тези културни институции по селата, които възраждат духовността на българина и се стремят да поддържат пламъка на културата колкото и да е трудно това. Тя напълно опроверга обвиненията на НЧ „Развитие” и общината в отсъствие на дейност, напротив, факт е, че през последните години дейността се разраства.

Манол Петров от читалището в с.Туркинча и Денчо Петров от читалището в с.Длъгня подкрепиха своите колеги. В края на дискусията думата взе г-н Генчо Генчев от Обществения съвет към Министерството на културата, който посъветва събралите се да сезират за нарушенията, извършени от общинските власти институцията на Сметната палата“, коментират от неправителствената организация.

Организаторите предложиха на форума следната декларация, която бе подкрепена с подписите на повечето от участниците:

„Ние, долуподписаните граждани, декларираме следното:
1. Изразяваме своето недоволство и протест срещу незаконното спиране на субсидиите за 5 от читалищата в община Дряново от началото на 2014 год.
2. Този акт е недобросъвестен и тенденциозен и обслужва единствено НЧ „Развитие” и неговите сателити. Той може да бъде извършен само от хора, които не милеят за културата, грубо се намесват в нея и вредят на изявите на читалищните институции в общината.
3. По този начин десетки хора, работещи в читалищната сфера, са лишени от заплати и социални осигуровки, което е грубо нарушение на закона, а освен това е циничен и вулгарен акт.
4. Ако проблемът със субсидиите не бъде разрешен до 15 май 2014 г., ние ще поискаме оставката на Кмета на община Дряново д-р Иван Николов.
5. Изразяваме своето категорично несъгласие лятното кино, което е собственост на НЧ „Развитие” да се използва за кучкарник и да продължава да се руши.
6. Декларираме своето желание за диалог, чрез който всички културни институции в общината да получат достъп до сцените на Културния дом в Дряново, който в момента е фактически окупиран от НЧ „Развитие”. За създаването на условия за този диалог според нас отново решаващата роля трябва да е на представителите на общинската власт.
Декларацията ще бъде внесена по надлежния ред в общинска администрация, от която се очаква положителна реакция и отпускане на читалищните субсидии.

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание!

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица