Свържи се с нас

Новини

Дряновски читалища сезират Сметната палата. Искат оставката на кмета?

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

На 28 април в Дряново се проведе среща – дискусия под надслов “Начин на разрешаване на проблема с читалищните субсидии и конфликта с НЧ”Развитие-1869”, организирана от Гражданско движение „ДНЕС” и пет от читалищата в Община Дряново. Модератори на дискусията бяха настоятелите в НЧ „Дряновска пробуда” Венцислав Симеонов и Павлин Ботев, както и областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС”-Габрово Анатолий Антов.

Присъстваха представители на всички читалища в общината, но за жалост общинската власт отсъстваше тотално без нито един свой представител, споделят от „ДНЕС“.

Основният проблем за инициирането на срещата беше спирането на субсидиите за пет от читалищата в общината от началото на 2014 год.

„От този недобросъвестен акт на Кмета д-р Иван Николов страдат в момента десетки хора, които работят в читалищните институции, но не получават заплати и социални осигуровки. Те взеха думата за да защитят своята позиция и своята дейност и обвиниха общинските власти в тенденциозност и пристрастност към гледната точка на опонента в този конфликт – НЧ „Развитие” и подкрепящите го няколко селски читалища. Чуха се призиви за диалог, проблемът бе представен в неговото развитие през годините, като особено силно прозвучаха думите на секретаря на читалището в с.Царева ливада Мариана Велева, която със сълзи на очи разказа за неволите и униженията, свързани с постоянното задържане на субсидиите поради перманентните съдебни дела, които НЧ „Развитие” води от години и по този начин тормози всички деятели на културата, които имат свое място под слънцето, но някои им го отказват.

Секретарката на читалището в с.Зая пък разказа за интересната дейност на тези културни институции по селата, които възраждат духовността на българина и се стремят да поддържат пламъка на културата колкото и да е трудно това. Тя напълно опроверга обвиненията на НЧ „Развитие” и общината в отсъствие на дейност, напротив, факт е, че през последните години дейността се разраства.

Манол Петров от читалището в с.Туркинча и Денчо Петров от читалището в с.Длъгня подкрепиха своите колеги. В края на дискусията думата взе г-н Генчо Генчев от Обществения съвет към Министерството на културата, който посъветва събралите се да сезират за нарушенията, извършени от общинските власти институцията на Сметната палата“, коментират от неправителствената организация.

Организаторите предложиха на форума следната декларация, която бе подкрепена с подписите на повечето от участниците:

„Ние, долуподписаните граждани, декларираме следното:
1. Изразяваме своето недоволство и протест срещу незаконното спиране на субсидиите за 5 от читалищата в община Дряново от началото на 2014 год.
2. Този акт е недобросъвестен и тенденциозен и обслужва единствено НЧ „Развитие” и неговите сателити. Той може да бъде извършен само от хора, които не милеят за културата, грубо се намесват в нея и вредят на изявите на читалищните институции в общината.
3. По този начин десетки хора, работещи в читалищната сфера, са лишени от заплати и социални осигуровки, което е грубо нарушение на закона, а освен това е циничен и вулгарен акт.
4. Ако проблемът със субсидиите не бъде разрешен до 15 май 2014 г., ние ще поискаме оставката на Кмета на община Дряново д-р Иван Николов.
5. Изразяваме своето категорично несъгласие лятното кино, което е собственост на НЧ „Развитие” да се използва за кучкарник и да продължава да се руши.
6. Декларираме своето желание за диалог, чрез който всички културни институции в общината да получат достъп до сцените на Културния дом в Дряново, който в момента е фактически окупиран от НЧ „Развитие”. За създаването на условия за този диалог според нас отново решаващата роля трябва да е на представителите на общинската власт.
Декларацията ще бъде внесена по надлежния ред в общинска администрация, от която се очаква положителна реакция и отпускане на читалищните субсидии.

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица