Свържи се с нас

Новини

Габровски участник в дебата за развитие на планинските региони в Европа

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В началото на април тази година в Брюксел се проведе обществен дебат на тема „За устойчиво развитие на планинските региони в Европа 2014-2020”. Форумът беше организиран по инициатива на групата на ЕНП в Европейския парламент и Европейската асоциация на избраните представители на планинските региони (АЕМ). Домакини на събитието бяха българските евродепутати Мария Габриел и Владимир Уручев, както и председателят на АЕМ Карлос Пинто. В него участваха 30 кметове на планински общини и населени места от цяла България. Кметският наместник на с. Баланите Марияна Атанасова представи Габровска област, информираха от Община Габрово.

Дебатът бе тематично разделен в два работни панела – „Състояние и предизвикателства пред планинските райони в Европа” и „Европейски действия за подобряването на ситуацията в планинските региони”. Обсъдено бе положението, в което се намират планинските региони в България, предизвикателствата, пред които са изправени и бъдещите действия за устойчивото им развитие. Беше направен преглед на икономическото и социално развитие на планинските региони в Европа. Представени бяха дейностите за устойчивото им развитие, предприети от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП. Дискутирано бе тяхното развитие, както по отношение на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) за 2014-2020 г., така и спрямо новата Кохезионна политика в периода 2014-2020 г.

Евродепутатите Мария Габриел и Владимир Уручев запознаха българската делегация с мерките, които се предвиждат за планинските райони в Европа през настоящия програмен период 2014-2020. Част от тях са свързани с насърчаване на местните производители за развитие на биоземеделие, получаване на сертификат за качество „Планински продукт“, популяризиране на планинските райони в Европа и развитие на селски туризъм. Новата обща селскостопанска политика 2014-2020 предвижда широк спектър от мерки и инструменти за постигане на устойчиво развитие на планинските райони. Те са предназначени да се справят с общите стратегически приоритети, икономическата жизнеспособност на селското стопанство, борба с климатичните промени и опазване на селските райони.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица