Свържи се с нас

Култура

Представиха региона на международно изложение

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово, в партньорство с общините Трявна и Севлиево, взе участие в единайстото издание на международната туристическа борса „Културен туризъм“ в гр. Велико Търново.

Презентацията „Туристически регион Габрово – Трявна – Севлиево – Да се срещнем в центъра!” илюстрира дейностите по съвместния проект и най-атрактивните обекти, публикувани и в каталога на изложението. В дните на форума беше представен туристическият продукт на региона, който включва знакови места от културно-историческо наследство, свързано със забележителните възрожденски паметници, както и най-значимите събития от културния календар на общините, информираха от габровската администрация.

На щанда на проекта за подкрепа за развитие на регионален интегриран туристически продукт в общините Габрово, Трявна и Севлиево, партньорите представиха възможностите за туризъм чрез разработените осем туристически пакета, карти, брошури и пътеводители.

В тазгодишното издание на изложението, което се проведе от 10 до 13 април, се включиха туристически информационни центрове, общини и културни институти, неправителствени организации, университети, Министерство на икономиката и енергетиката, Асоциация на българските туроператори и туристически агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В изложбените зали „Рафаел Михайлов“ общо 90 участника, от които 67 общини, демонстрираха резултати от проекти, реализирани през последните две години. Присъстваха туроператори от побратимени на Велико Търново градове, както и посолствата на ЮАР, Полша, Индия, Индонезия, Аржентина, Унгария, Бразилия и Египет. Тази година са по-големи както броят на изложителите, така и заетите площи, и презентациите. Състояха се близо 50 дискусии, кръгли маси, изложби, филмов фестивал.

снимка: Дарик нюз - Велико Търново

снимка: Дарик нюз – Велико Търново

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица