Свържи се с нас

Новини

Близо 56 кг. храни бракувани от търговската мрежа през 2013 г.

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Инспекторите от отдел „Контрол на храните“ осъществяват официален контрол в обектите за производство и търговия на едро с храни от животински и неживотински произход, обектите за търговия на дребно и обектите за хранене. Бракуваните през миналата година продукти в търговска мрежа са 55,26 кг., млечни продукти в производствено предприятие – 1573 кг., а преокачествени и насочени за термична преработка млечни продукти – 1586,31 кг.

Тези данни съобщи директорът на Областната дирекция безопасност на храните в Габрово д-р Светослав Спасов пред местни медии, по време на Деня на отворените врати в дирекцията.

От казаното от д-р Спасов стана ясно, че издадените предписания са 158, от които на предприятия – 24, на обекти за търговия на дребно и ОХ – 134. Съставените актове за установени административни нарушения от инспекторите на КХ са 11 -2 бр. на производствени предприятия и 9  на обекти за търговия на дребно. Издадените предписания са 158.

За първите три месеца на тази година са направени близо 2000 проверки, 10 от които са по подадени сигнали и жалби.

Издадените предписания в производствени обекти са 16, като най-често те са свързани с нередности по отношение на сградния фонд и оборудването, както и по етикетирането. Сигналите касаят най-вече влошени вкусови качества, съмнения за развалени храни, за подвеждане на потребителите чрез представяне на имитиращи продукти с растителни мазни като сирене.

Общо съставените актове от началото на годината до края на март в ОДБХ са 11, а през 2013-та са били – 18.

В резултат на своевременни и адекватни действия от страна на контролните органи при ОДБХ – Габрово не е допускано хранително отравяне в региона.

За първото тримесичие на 2014 г. в лабораторията са изследвани общо 14 594 брой проби от животински и неживотински произход. От тях 1263 проби по микробиологични показатели, от които 3 проби неотговарящи по съдържание на Ешерихия коли /критерии за хигиена на технологичният процес/; 475 брой проби по физикохимични показатели ; 26 броя проби по Установен стандарт, от които 6 броя неотговарящи по показателите водно съдържание и масленост; 10 658 проби за трихинела от прасета за угояване; 178 проби за трихинела от диви прасета; 1427 проби смивки и отривки от контактни повърхности , от които 12 броя проби неотговарящи на Наредба № 5 по показателя общ брой микроорганизми и 2 броя по съдържание на Колиформи ; 573 брой проби от сурови млека, от които 3 неотговарящи по показателите общ брой микроорганизми и общ брой соматични клетки; 87 брой проби от вода за питейно битови цели, от които 2 проби неотговарящи на изискванията на Наредба 9 за наличие на Ешерихия коли.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица