Свържи се с нас

Новини

Габровци участваха в акция по кръводаряване в Македония

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Представители на областния и на общинския Български червен кръст посетиха партньорския Червен кръст в град Битола, Македония. Поводът бе Денят на Червения кръст и на кръводарителите в Македония. Във връзка с това битолските червенокръстци организираха традиционна акция по кръводаряване, на която за половин ден се явиха 104 кръводарители от град Битола. Освен тях кръв дариха и трима от делегацията от Габрово. Един от тях бе доброволецът координатор на Младежкия Червен кръст на област Габрово Пламен Обрешков.

“В Македония няма спад на броя на кръводарителите както и на моралната готовност да бъдеш кръводарител. Хората, които даряват кръв безвъзмездно са 3% от населението на Македония, като всяка година този процент расте с 20-30” – каза секретарят на общинската организация на Червения кръст в Битола Никола Христовски. От очакваните 2854 през миналата година кръводарителите само от Битола са били 3540. Министерският съвет на Македония е приел програма за насърчаване на кръводаряването всяка година. Всичките 34 общински заедно с националното дружество на ЧК в Македония, годишно осигуряват 25 хиляди кръвни единици,каза Никола Христовски.

Осма поредна година в град Битола се организира Академия на славата на Червения кръст, която този път бе на 16 март – в навечерието на празника 17 март. Гост на тържеството беше секретарят на националната организация на ЧК в Скопие, много младежи-доброволци, представители на публични институции и бизнеса – спонсори и партньори на червенокръстките дейности, кръводарители, червенокръстки делегации от Румъния, Сърбия и България – партньори на ЧК в Битола.

На специално организираната церемония бяха отличени 18 кръводарители, като един получи награда за това че дарява кръв за 75-ти път, още двама – за 20 и 15 пъти. Сред наградените миналата година са били двама кръводарители, които дарили кръв 100 и 110 пъти.

“Отличаваме само тези, които даряват кръв, а не кръвна плазма” – каза Никола и обясни усилията на организацията да привлече целия местен бизнес да подкрепя дейностите на Червения кръст. „Гьоте е казал: ”Ако в живота не направиш нещо добро за другите не може да чакаш друг да го направи за теб” Това е нашата максима и предполагам, че сме на добър път” – допълни Никола Христовски.

Партньорството на двете червенокръстки организации в Габрово и Битола е от 2000 година като през последните 7-8 години то е особено интензивно и разнообразно. „Навсякъде, където има нужда от хуманност сме готови да направим много неща. Важното е, че интерес има у всички партньорски сдружения” – каза домакинът от Битола. Първата от проявите ще бъде съвместно да отбележат 8 май – международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Движението в света обединява над 400 милиона души в 175 страни.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица