Свържи се с нас

Икономика

Защо да предпочетем LED осветление?

*Платена публикация*

Published

on

Недостатъците на лампите с нажежаема жичка се компенсират от ниската им цена, но както вече се убедихме евтиното почти винаги в дългосрочен план излиза по-скъпо. Не случайно някои държави вече забраниха употребата на всички крушки, рожби на Томас Едисон. Въпреки, че засега LED осветлението е по-скъпи, от икономията на електроенергия най-новите модели се изплащат за около две години при домашно ползване и от 6-12 месеца за промишлени нужди, след което сумите заплащани за осветление намалят драстично.

В Габрово, неотдавна отвори врати, първият магазин на „Интерпауър“ ООД в региона, специализиран само и единствено в продажба, проектиране и изграждане на LED осветление. Разговаряхме с управителя на фирмата Мирослав Дончев относно особеностите, предимствата и всичко, касаещо осветлението на бъдещето.

– Какви са предимствата на LED лампите?
– Светлинната им ефикасност е най-голяма от всички светлинни източници. Тя е между 80 и 100 lm/W, докато при лампите с нажежаема нишка е 12-15 lm/W, а при луминесцентните – около 40 lm/W. Това, заедно с много по-малкото нагряване (в сравнение с лампите с нажежаема нишка, те са студени). Общият резултат е осигуряване на желана сила на светлината с 9, а понякога и с повече пъти по-малък разход на електроенергия. Например, 12 W LED може да дава светлинен поток колкото 100 W лампа с нажежаема нишка. Можем да избираме от различна цветова гама на светлина – топла (близка до обикновена крушка), дневна (до дневната светлина) и студена (до луминисцентната светлина). Предимство е и че са екологичен чист продукт, не съдържат живак и вредни токсични вещества, в сравнение с обикновените енергоспестяващи крушки. Още едно предимство е продължителността им на живот, а също така те не се влияят от броят на включвания и изключвания. Гаранция на LED продуктите от 2 до 5 години, според марката.

– А каква е продължителността на живот на тази технология?
– Животът им е между 30 000 и 50 000 часа в зависимост от марката на използваните диоди (около 6 години при непрекъсната работа). В края на експлоатационния срок, самият диод не спира да свети, а интензитетът му намаля с около 10%, практически незабележимо за човешкото око. Следователно даденият продукт не отговаря на техническата си характеристика и се води за негоден, но в същото време той продължава да работи. Вече не са малко диодите и с експлоатационен срок до 100 000 часа, но са по-рядко срещани, а и цената им е доста по-висока. Експлоатационният срок на LED е несравнимо по-голям от този на лампите с нажежаема нишка (средно 1200 часа) и е причина осветителните тела с LED да се считат за „вечни”. Например при непрекъсната работа (24-часов режим), LED ще се използва в продължение на минимум 6 години, а обикновената лампа трябва да се сменя на всеки три месеца. Предимството нараства, когато става въпрос за трудно достъпни места – осветление на фасади, рекламни табла, басейни, промишлени и производствени помещения, улично осветление, заведения и такива с отговорни функции – светофари, осветление на тунели, предупредителни светлини на високи сгради, мостове и аварийно осветление.

– Устойчиви ли са на удар или изтърване светодиодите?
– Светодиодите са и значително по-устойчиви на удари и вибрации, тъй като нямат чуплив стъклен балон, нито тънка нишка, която да се къса. Също така не амортизират корпуса на осветителното тяло,чрез нагряване и устойчивостта се увеличава.

– С колко би се намалил месечният разход на едно домакинство с жилище от 100 квадрата, ако замени старите крушки с енергоспестяващи или LED лампи?
– Ако вземем за пример, че в апартамент има осветление около 1200 W ще ги заместим със 100 W, като по този начин се вижда, че консумацията на електроенергия за осветление ще бъде 9 пъти по-малка.

– Каква е ползата от използването на LED осветлението при хотели, промишлени и производствени помещения?
– Реално ползата от използване на LED осветление в тази помещения е най-голяма, тъй като експлоатацията им е в пъти повече от домашни условия, което води до много по-бърза възвращаемост на инвестицията. В помещение със 100 тела по 2 луминисцентни лампи, при интензитет на работа от 10 часа на ден, възвращаемостта е за 9 месеца.

– Как според вас ще се развива LED осветлението в България?
– LED продуктите, предлагани на пазара, са от всякаква разновидност и вид, и вече съвсем спокойно може да намерите заместител на старите си крушки. Също така от информацията по-горе става ясно, че е изключително икономически целесъобразно да се използва, както в домакинството така и в промишлената индустрия. Развитието на този тип осветление тепърва започва в България и много управителни на фирми ще разберат, че за да оптимизират разходите си трябва да го използват. За целта ние изработваме безплатна икономическа обосновка на желаещите да разберат каква ще е ползата им от подмяната на осветлението и да разберат за колко време ще си възвърнат инвестицията.

Това накратко е по-важната информация относно осветлението на бъдещето, но вие, ако имате неизяснени въпроси може да ги зададете на място в магазина или на 066 801 002 , 0893 556 772.

Магазинът, намиращ се на ул. “Орловска” 47 в Габрово (срещу сградата на Областната дирекция на МВР – Габрово), може да предложи на своите клиенти най-добрите условия, както и възможност за лизинг при закупуване на всички продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица