Свържи се с нас

Новини

Полицията в Габрово отчита намаление на престъпността

Published

on

снимка: Пресцентър МВР, Архив

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Намалено ниво на криминалната престъпност, отчита Областната дирекция на МВР – Габрово за 2013 година. През миналата година са били регистрирани 1744 престъпления, с приблизително 10% по-малко, спрямо 2012 г /1813/. От тях са били разкрити 964, като е постигнат общ процент на разкриваемост 59.69%.

Основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 67.05%. От извършените 1083 престъпления от този вид са разкрити извършителите на 558, като е постигнат процент на разкриваемост 51,52%.

Архив © Copyright  — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Данните изнесе гл. инсп. Борислав Бончев – ВДН директор на ОДМВР-Габрово, на състоялия се годишен отчет – анализ за дейността на Областната дирекция през 2013 г. В него участваха старши комисар Константин Димитров – зам. – директор на ГД „Национална полиция”, окръжният прокурор Милчо Генжов и ръководителят на Териториалната дирекция на ДАНС Красимир Тошков.

Най-голям дял в структурата на имуществените престъпления заемат кражбите. От регистрираните общо 902 кражби на имущество, са разкрити извършителите на 462 и е постигнат процент на разкриваемост от 51,22%.

През отчетния период, на територията на Габровска област няма регистрирани убийства – през 2012 са извършени 4 убийства и 1 грабеж с последвала смърт. Регистрирани са 18 грабежа – 33 за 2012 г., като от тях са разкрити 11 – 55,56% разкриваемост.

През 2013г. активно е работено по разкриване на престъпления, свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол.

Планирани и проведени са специализирани полицейски операции съвместно с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, на обекти, МПС и физически лица, за наличие на стоки без редовни акцизни бандероли. В резултат са открити общо 149 520 къса цигари, 280 кг насипен тютюн и 28 литра алкохол без акцизен бандерол.

През годината са разкрити 83 престъпления, свързани с наркотици. Иззети са общо 2154 грама суха листна маса канабис, 6880 гр. зелена листна маса канабис, 134 гр. амфетамин, 0.24 гр. хероин и 202 гр. халюциногенни гъби.

През 2013г. на територията на Габровска област са регистрирани 709 пътно – транспортни произшествия, от които 631 с материални щети и 78 с ранени и убити. При инцидентите са загинали 9 души, 87 са били ранени.

Добра оценка за дейността на полицейските служби в Габровска област даде окръжният прокурор Милчо Генжов. По думите му за поредна година съвместната работа на двете институции се осъществява в дух на колегиалност и традиционно добро взаимодействие.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица