Свържи се с нас

Новини

Дряново стана първенец на областното по шахмат за ученици

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

През миналата седмица СОУ “Максим Райкович” – Дряново домакинства на Областното първенство по шахмат за ученици младша възраст /5 – 7 клас/ и старша възраст /8 – 10 клас/, информираха от местната общинска администрация. Всяко учебно заведение беше представено от свой отбор, в състав от три момчета и едно момиче.

При “големите” се срещнаха само два отбора – тези на Професионалната гимназия по металообработване и електротехника “Ген. Ив. Бъчваров” – гр. Севлиево и Професионална техническа гимназия “Д-р Никола Василиади” – Габрово. Те не излъчиха победител – 2:2, но победата на първа дъска за Севлиево се оказа решаваща и техните ученици продължават в Зоновия етап.

При младшата възраст убедително след три победи на 1-во място се наредиха шахматистите на домакина СОУ “М.Райкович” – Дряново. Дряновските деца победиха СОУ “В. Левски” – гр. Сев-лиево с 3: 1 , ОУ “Проф. П. Райков” – Трявна с 3,5 : 0,5 и ОУ “Хр. Ботев” – Габрово с 3 : 1.

Отборът на СОУ “М. Райкович”, беше в състав Станислав Йорданов, Веселин Денчев, Димитър Тумбалов и Дорина Люцова, като Веселин и Димитър спечелиха максималните три победи.

На второ място по допълнителни показатели остана СОУ “В. Левски” – Севлиево, следвани от ОУ “Хр. Ботев” – Габрово и ОУ “Проф. П. Райков” – Трявна. За Зоновия турнир в Ловеч, се класира СОУ “М. Райкович” – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Комедията „Глупаци“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Published

on

Екипът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово има удоволствието да Ви покани на премиерата на спектакъла „Глупаци“от Нийл Саймън, сценична версия и режисура – Валерия Минева.

Събитието ще се състои на на 20 февруари, понеделник, от 19.00 на Голяма сцена в Драматичен театър – Габрово.

Сценографията и костюмите са на Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин. А Пламена Пенчева е създател на хореографията. Плакатът е направен от Радослава Боор.

В спектакъла участват: Мартин Димов, Виолина Доцева, Димо Сава Димов, Любомира Башева, Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев, Петър Рангелов, Ванина Попова, Адриана Димова.

В комедията „Глупаци“ ще проследим пътешествието на младия учител Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели сем. Зубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се справи със задачата си да образова местните и красивата София Зубритска? Дали ще успее да премахне определението „глупаци“ от списъка с думи, които ги описват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РИОСВ ще глоби „Топлофикация-Габрово“

Published

on

РИОСВ – Велико Търново ще глоби „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

Експерти извършили незабавна проверка във вторник, 7 февруари, след постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, изразяващо се в наличие на миризма на сяра и черен пушек.

По време на проверката било констатирано, че работи единствено котелът на въглища от действащите два броя котлоагрегати с номинална мощност 23 МW и 15 MW.

Установено е, че от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища, има неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

За установеното нарушение на ,,Топлофикация-Габрово“ ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до днес, 9 февруари, както и да се уведомява писмено РИОСВ – Велико Търново за всяко пускане и спиране, включително и аварийни ситуации, на двата котела.

За направените предписания Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол.

В района на детска ясла „Славейче“ в Габрово бе разположена мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за период от 01- 07.02.2023 г.

По предварителни данни няма регистрирани превишения по показатели фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.

РИОСВ – Велико Търново ще продължи да упражнява интензивен контрол над ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, както и ще продължат замерванията на атмосферния въздух от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица