Свържи се с нас

Новини

Откриха новата лаборатория на „Механото“

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител присъства на представянето на трите реализирани проекта на ПТГ „Д-р Никола Василиади” в резултат, на които беше ремонтирана една от сградите на гимназията, открити нови лаборатории и учебни работилници, информирах от администрацията на губернатора на Габрово.

Николай Григоров поздрави ръководството на техническата гимназия и заяви подкрепата си за тясната връзка бизнес – образование. Хубаво е да имаме модерни сгради и оборудване, но когато се изучават на практика неприложими неща какво от това, запита риторично областният управител и изрази поздравления за установеното добро сътрудничество с габровския бизнес.

Той допълни, че за да има резултат процесът трябва да е двустранен, бизнесът да помага на образованието и образователната среда, да подготвя специалисти, които отговарят на неговите потребности. „Това е вярната посока, съдейки по това което виждаме тук днес“, заяви още той.

Гости на събитието бяха и зам.- кметът на Габрово Нела Рачевиц, началникът на РИО – Габрово Георги Маринов, началникът на ТД „Архиви” Стефка Василева, изпълнителният директор на ГТПП Галина Михнева, собственикът на АМК Еберхард Мюлер, заедно със Стефан Деевски, управител на АМК „Задвижваща и управляваща техника, Клаудия Шванбергер – управител на РИГ, представители на фирми – партньори на гимназията – „Мехатроника“ и „Цератицит“, директори на учебни заведения от областта.

По време на срещата бяха представени поставените цели и реализираните дейности по проект за модернизация на учебната среда по Оперативна програма „Регионално развитие“; по Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование” и по Национална програма „ИКТ в училище“.

Възпитаниците на техническата гимназия ще могат да се обучават вече в обновена материално-техническата база в съответствие с новите изисквания в областта на професионалното образование. Осъвременените лаборатории, работилници, компютърни кабинети и видеозала ще подобрят качеството на образователния процес и подготовката на учениците.

Директорът на гимназията Васил Христов сподели, че през учебната 2012/13г. в ПТГ „Д-р Никола Василиади” по пилотен проект на МОН е осъществен прием по новата за страната специалност „Мехатроника“. Учебните програми по специалността за целия курс на обучение, разработени от екип от учители, вече са одобрени от МОН и се очаква въвеждането им за учебната 2014/15 г. в цялата страна.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Това е нещо ново за страната ни и ние можем да се похвалим за него – допълни Христов. Постигнатите резултати обаче нямаше да бъдат възможни без тясното сътрудничество с фирмите – партньори. В знак на благодарност за доброто сътрудничество и подкрепа Васил Христов връчи поздравителен адрес и плакет на собственика на фирма АМК Еберхард Мюлер, която е основен партньор на училището по единия от проектите.

Малко по – късно директорът на гимназията, областният управител и собственикът на холдинга АМК прерязаха лентата на новата лаборатория към иновативната за страната специалност „Мехатроника” изцяло оборудвана от АМК.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Първият от ново поколение автомат за вода е в Габрово

Published

on

Първият от ново поколение автомат в България за газирана и филтрирана вода е монтиран в Габрово.

Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход – чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология.

Автоматът доставя 4 вида вода – охладена, студена, леко газирана и много газирана.

Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. Менюто има опция за инвалиди и е разположено по – ниско.

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Плащането става с монети или чрез фирмено приложение Si.Spot Pay , което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на телефона.

Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 22.00 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.

Доставчикът на съоръжението Si Vending Spot и Община Габрово вярват, че там ще попадат само отпадъци по предназначение и това е малка, но важна стъпка към намаляване на пластмасата в нашето ежедневие.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица