Свържи се с нас

Новини

„Механото“ с нова материално – техническа база

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Чрез успешно реализирани три проекта в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ ще бъдат открити нови лаборатории и учебни работилници. Събитието ще се състои утре, 19 март, от 9.00 часа, информираха от Община Габрово. Ще присъстват представители на габровските институции и бизнес, както и Еберхард Мюлер, собственик на фирма АМК, която е основен партньор на училището по единия от проектите. Ще бъде открита и новата лаборатория към иновативната за страната специалност „Мехатроника”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За да модернизира учебната среда, ръководството на гимназията реализира проект на обща стойност 1 061 988.88 лв. Чрез него е ремонтиран сградния фонд и е обновена материално-техническата база в съответствие с новите изисквания в областта на професионалното образование. Осъвременените лаборатории, работилници, компютърни кабинети и видеозала ще подобрят качеството на образователния процес и подготовката на учениците.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Оборудвани са две зали с нови компютърни конфигурации и са закупени мултифункционални устройства, мултимедийни проектори, лаптопи, рутери, осцилоскопи, аудиоусилвател, аудиосмесител и климатици. Обновено е оборудването на учебната база по специалностите „Автотранспортна техника” и „Машиностроене”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците ще ползват в часовете по практика нови подемници, електронен тестер за фарове, компресор за дизелови автомобили, стенд за измерване геометрията на ходовата част, пароструйка, гумомонтажна машина, набор от модули със 106 инструмента, както и две съвременни машини с ЦПУ-управление – обработващ център и CNC струг.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

През учебната 2012/13г. в ПТГ „Д-р Никола Василиади” по пилотен проект на МОН беше осъществен прием по новата за страната специалност „Мехатроника“. От министерството възложиха на екип от учители да разработят учебните програми по специалността за целия курс на обучение. Те вече са одобрени от МОН и се очаква въвеждането им за учебната 2014/15 г. в цялата страна.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Вторият реализиран проект е по Национална програма  „Модернизиране на системата на професионалното образование” и е на обща стойност 100 000 лв. със съфинансиране от 22 279 лв. от фирма „АМК“. Чрез него са създадени три нови лаборатории, както и учебни работилници за специалност “Мехатроника“. Новата база ще даде възможност на учениците да се обучават на съвременни тренажори и симулатори, отговарящи на реалното производство в Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По Национална програма  „ИКТ в  училище“ е осъществен проект за оборудване на компютърен кабинет с 15 терминални работни места за работа с видео интензивни приложения. Това е първият кабинет от такъв клас на територията на община Габрово. Благодарение на дейностите по проектите, ПТГ „Д-р Н. Василиади” разполага със 7 модерни компютърни зали.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица