Свържи се с нас

Новини

„Механото“ с нова материално – техническа база

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Чрез успешно реализирани три проекта в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ ще бъдат открити нови лаборатории и учебни работилници. Събитието ще се състои утре, 19 март, от 9.00 часа, информираха от Община Габрово. Ще присъстват представители на габровските институции и бизнес, както и Еберхард Мюлер, собственик на фирма АМК, която е основен партньор на училището по единия от проектите. Ще бъде открита и новата лаборатория към иновативната за страната специалност „Мехатроника”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За да модернизира учебната среда, ръководството на гимназията реализира проект на обща стойност 1 061 988.88 лв. Чрез него е ремонтиран сградния фонд и е обновена материално-техническата база в съответствие с новите изисквания в областта на професионалното образование. Осъвременените лаборатории, работилници, компютърни кабинети и видеозала ще подобрят качеството на образователния процес и подготовката на учениците.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Оборудвани са две зали с нови компютърни конфигурации и са закупени мултифункционални устройства, мултимедийни проектори, лаптопи, рутери, осцилоскопи, аудиоусилвател, аудиосмесител и климатици. Обновено е оборудването на учебната база по специалностите „Автотранспортна техника” и „Машиностроене”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците ще ползват в часовете по практика нови подемници, електронен тестер за фарове, компресор за дизелови автомобили, стенд за измерване геометрията на ходовата част, пароструйка, гумомонтажна машина, набор от модули със 106 инструмента, както и две съвременни машини с ЦПУ-управление – обработващ център и CNC струг.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

През учебната 2012/13г. в ПТГ „Д-р Никола Василиади” по пилотен проект на МОН беше осъществен прием по новата за страната специалност „Мехатроника“. От министерството възложиха на екип от учители да разработят учебните програми по специалността за целия курс на обучение. Те вече са одобрени от МОН и се очаква въвеждането им за учебната 2014/15 г. в цялата страна.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Вторият реализиран проект е по Национална програма  „Модернизиране на системата на професионалното образование” и е на обща стойност 100 000 лв. със съфинансиране от 22 279 лв. от фирма „АМК“. Чрез него са създадени три нови лаборатории, както и учебни работилници за специалност “Мехатроника“. Новата база ще даде възможност на учениците да се обучават на съвременни тренажори и симулатори, отговарящи на реалното производство в Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По Национална програма  „ИКТ в  училище“ е осъществен проект за оборудване на компютърен кабинет с 15 терминални работни места за работа с видео интензивни приложения. Това е първият кабинет от такъв клас на територията на община Габрово. Благодарение на дейностите по проектите, ПТГ „Д-р Н. Василиади” разполага със 7 модерни компютърни зали.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица