Свържи се с нас

Новини

Проверяват потенциално опасните язовири

Published

on

Архив © Copyright  — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният управител издаде заповед да се извърши обследване на потенциално опасните язовири на територията на област с административен център Габрово, включващо оглед за техническото състояние на язовирните стени, прилежащите им съоръжения, както и участъка до 500 м. под язовирната стена.

Огледите да бъдат извършени до 16 май, информираха от Областна администрация – Габрово. На огледите следва да присъстват собствениците на язовирите или техен представител и ползвателите на водоемите.

За изпълнението на горната задача е назначена комисия, в състава на която влизат представители на Областна администрация – Габрово, на предприятие „Язовири и каскади”, на ОУ „ПБЗН” – Габрово, на БДУВ „Дунавски район” – Плевен, на РИОСВ – В.Търново, на общината, на чиято територия се намира обследваният язовир и собственик/ползвател на обследвания язовир.

Със Заповедта на Областния управител се определят срокове, в които комисията да проведе заседание на което да се изготви график за обследване на потенциално опасните язовири; да бъде предоставен обобщен доклад за резултатите от проверките, в който да се съдържа задължителна информация за състоянието на язовирната стена, преливника, основния изпускател, проводимост на коритото – 500 м под язовирната стена, Наличието и актуализирането на аварийни планове, Конкретни мерки за, превантивни ремонтни и подобрителни работи и Нива на завиряването с оглед осигуряване на ретензионни обеми; кметовете на общини Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, да внесат в Областна администрация – Габрово доклад за:
• проводимостта на речните легла и съществуващите мостови съоръжения над тях;
• състоянието на съществуващите корекции на реки, дерета и диги на територията им;
• неизпълнените предписания на междуведомствените комисии през 2013г., свързани с подобряване на техническото състояние и аварийното планиране на водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и причините за неизпълнението им.
• предприети мерки за привеждане на потенциално опасните водни обекти в изправно техническо състояние.
„Напоителни системи“ ЕАД , клон „Среден Дунав” – гр.Плевен да внесат в Областна администрация – Габрово доклад за техническото състояние на управляваните от тях водните обекти – язовири, ВиК-системи и др. разположение на територията на област Габрово.

Докладите да съдържат и предложения за повишаване на устойчивото функциониране на водните обекти, водностопанските системи и съоръжения – се казва още в Заповедта на Областния управител Николай Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Туристическият сайт на Габрово с нов дизайн

Published

on

Туристическият сайт на община Габрово е с нова визия и вече е активен, информираха от администрацията на кмета.

Той представя забележителностите в града ни, заведенията за хранене и местата за настаняване, а също така и любопитни места за откривателите – чешмите в града, веломагазините, зоните със свободен интернет и други.

Сайтът се обновява постоянно, а в момента се работи активно по напълването му с информация.

Той дава идеи и как да прекарат времето си габровци и гости на града – за театралните постановки, концерти, изложби, филми, фестивали и всички останали интересни неща, които си струва да се видят.

Дава и полезна информация относно синята зона и нейните правила, контакти с болници и зъболекари, времето и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Извънредна епидемична обстановка до края на ноември

Published

on

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври до 30 ноември 2020 г.

Пандемията от КОВИД-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19.09.2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на коронавирус, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945.

В България към 19.09.2020 г. са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от КОВИД-19. В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на коронавируса върху общественото здраве и здравната система.

Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и КОВИД – 19.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица