Свържи се с нас

Новини

„Централен Балкан“ дава отражение върху развитието на региона

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес се провежда едно събитие, което е от важно значение, тъй като Национален парк „Централен Балкан“ дава отражение върху развитието на региона и на всички общини, които имат допирни точки с него“, каза министър Искра Михайлова на брифинг преди началото на общественото обсъждане на проекта за Актуализирания План за управление на Национален парк „Централен Балкан“.

Той се проведе в Художествената галерия на Габрово и в него взеха участие директорите на Национален парк Централен Балкан и на Дирекция Национална служба за защита на природата в МОСВ.

„Общественото обсъждане е един важен елемент от системата, заложена в Закона за защитените територии и това обществено обсъждане днес е от особено голямо значение, тъй като това е първото от серия които се предвиждат във връзки с изпълнението на проекти, финансирани от ОПОС 2007 – 2013 година“, посочи министър Михайлова.

Тя подчерта, че Оперативна програма “Околна среда“ подкрепя Дирекциите на Националните паркове в България, като финансира специални проекти за изработване на нови Планове за управление и за актуализации на съществуващи.

„Това е първото обществено обсъждане, което ще ни даде сигнал, как се изпълняват тези проекти, по какъв начин е намерен балансът между всички заинтересовани от прилагането на Плана за управление и каква е тенденцията в изработване на плановете и в развитието на защитените територии, и по-специално на националните паркове. Надявам се, че със съвместните усилия на всички, които работим в тази посока, ще постигнем успех и ще имаме нов съвременен План за управление на Национален парк „Централен Балкан“, каза още министър Михайлова.

На журналистически въпрос за изпълнението по проектите на ОП “Околна среда“ и дали се предвижда удължаване на сроковете, тя отговори, че изпълнението на проектите по ОПОС върви с много ускорени темпове последните месеци. „Ще ви посоча само две числа – през юни процентът на разплатените средства по ОПОС беше 23%, към края на декември станаха 48%, тоест ние за шест месеца разплатихме толкова, колкото са били разплатени за шест години преди това. В момента изпълнението, разплащането по програмата надхвърля 51 %“, съобщи министърът.

Тя добави, че удължаване на изпълнение на проекти може да се случи само по отношение на тези, които са в ход на изпълнение, които спазват графиците си, но имат необходимост от още два, три до четири месеца, тъй като преобладаващата част имат краен срок на изпълнение декември 2014 година.

„Можем да си позволим до април 2015 година в изключителен порядък да направим такава отстъпка, но не повече от това, тъй като 2015-та е годината за приключване, а не за изпълнение на проектите. Имам предвид всякакъв вид проекти – и инвестиционни, и от типа на този, за който днес сме се събрали“, заяви в заключение министър Михайлова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица