Свържи се с нас

Новини

„Централен Балкан“ дава отражение върху развитието на региона

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес се провежда едно събитие, което е от важно значение, тъй като Национален парк „Централен Балкан“ дава отражение върху развитието на региона и на всички общини, които имат допирни точки с него“, каза министър Искра Михайлова на брифинг преди началото на общественото обсъждане на проекта за Актуализирания План за управление на Национален парк „Централен Балкан“.

Той се проведе в Художествената галерия на Габрово и в него взеха участие директорите на Национален парк Централен Балкан и на Дирекция Национална служба за защита на природата в МОСВ.

„Общественото обсъждане е един важен елемент от системата, заложена в Закона за защитените територии и това обществено обсъждане днес е от особено голямо значение, тъй като това е първото от серия които се предвиждат във връзки с изпълнението на проекти, финансирани от ОПОС 2007 – 2013 година“, посочи министър Михайлова.

Тя подчерта, че Оперативна програма “Околна среда“ подкрепя Дирекциите на Националните паркове в България, като финансира специални проекти за изработване на нови Планове за управление и за актуализации на съществуващи.

„Това е първото обществено обсъждане, което ще ни даде сигнал, как се изпълняват тези проекти, по какъв начин е намерен балансът между всички заинтересовани от прилагането на Плана за управление и каква е тенденцията в изработване на плановете и в развитието на защитените територии, и по-специално на националните паркове. Надявам се, че със съвместните усилия на всички, които работим в тази посока, ще постигнем успех и ще имаме нов съвременен План за управление на Национален парк „Централен Балкан“, каза още министър Михайлова.

На журналистически въпрос за изпълнението по проектите на ОП “Околна среда“ и дали се предвижда удължаване на сроковете, тя отговори, че изпълнението на проектите по ОПОС върви с много ускорени темпове последните месеци. „Ще ви посоча само две числа – през юни процентът на разплатените средства по ОПОС беше 23%, към края на декември станаха 48%, тоест ние за шест месеца разплатихме толкова, колкото са били разплатени за шест години преди това. В момента изпълнението, разплащането по програмата надхвърля 51 %“, съобщи министърът.

Тя добави, че удължаване на изпълнение на проекти може да се случи само по отношение на тези, които са в ход на изпълнение, които спазват графиците си, но имат необходимост от още два, три до четири месеца, тъй като преобладаващата част имат краен срок на изпълнение декември 2014 година.

„Можем да си позволим до април 2015 година в изключителен порядък да направим такава отстъпка, но не повече от това, тъй като 2015-та е годината за приключване, а не за изпълнение на проектите. Имам предвид всякакъв вид проекти – и инвестиционни, и от типа на този, за който днес сме се събрали“, заяви в заключение министър Михайлова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица