Свържи се с нас

Новини

Сега е моментът за паметник на Васил Левски в Габрово

Published

on

manastirСега е моментът да се подновят усилията за възстановяване на Девическия манастир „Свето Благовещение“ и за построяването на паметник на Васил Левски в Габрово.

Това обяви Момчил Цонев от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово по повод победата на „Градинката с мечето“ в националната кампания „Място в сърцето“.

В кампанията габровци избраха за местен победител „Градинката с мечето“ именно защото това е едно от най-предпочитаните места за срещи в Габрово и поради спомена на по-старите габровци за манастира на това място.

През 1990 г. габровската общественост поставя въпроса за възстановяване на девическия манастир “Свето Благовещение”. През 1993 г. още с учредяването си комитет „Васил Левски” вписва като основна задача да работи за възстановяване паметта на Апостола чрез съграждането на параклис в градската градинка. През 2006 г. председателят на комитет „Васил Левски“ Даниела Цонева предлага на Община Габрово да се изгради паметник на Апостола в Габрово, какъвто в града няма.

В днешния си вид градската градина на Габрово не показва множеството културни и исторически пластове от миналото си, смята Момчил Цонев. „Един проект за развитието й би трябвало да включва разкриване на тези пластове. След 1990 г. неколкократно са обсъждани проекти за цялостно или частично възстановяване на Девическия манастир. В момента най-реалистично ще бъде да се подновят усилията за повторно построяване на манастирската църква. Като един от най-важните възрожденски градове Габрово трябва да отдаде заслуженото и на една от най-големите възрожденски личности – Васил Левски. Градската градина на Габрово е естественото място, на което трябва да се изгради негов паметник. Там в момента има възпоменателна морена, която е единственото свидетелство в Габрово за делото на Апостола“, продължава Цонев.

Градската градина не само е в сърцето на Габрово, нейната история е и част от най-габровското, от автентично габровското, казва Момчил Цонев и продължава с примери от историята на Девическия манастир: Градската градинка се намира на мястото на разрушения през 1959 г. Девически манастир „Свето Благовещение“, който е създаден по идея на самия Йосиф Соколски през 1836 г. С историята на този манастир са свързани всички положителни качества на габровци, с които се гордеем днес – свободолюбието, гражданската активност, икономическата предприемчивост, българският национален дух, желанието за просвета, историческото самосъзнание.

Свободолюбието и гражданската активност – защото манастирът е създаден без официалното съгласие на османската власт и благодарение на личните усилия на Йосиф Соколски и тогавашния първенец Петър Хаджихристов.

Икономическата предприемчивост – защото дори габровските монахини притежават онзи дух, който прави от Габрово Български Манчестър. Освен на молитви и духовен живот те са отдадени и на труд – в манастира се тъче прекрасен шаяк, както разказва пътешественикът Феликс Каниц през 1871 г.

Българският национален дух – в габровския Девически манастир подслон намира и Апостола на българската свобода Васил Левски.

Желанието за просвета – през 1930-те години Девическият манастир дарява място и средства за построяването на девически пансион, който се е намирал в съседство с днешната библиотека и по-късно е разрушен.

Историческото самосъзнание – през 1955 г. към манастира е изградена музейна сбирка, чийто най-ценен експонат е джобното ножче на Васил Левски.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица