Свържи се с нас

Новини

Асфалтирането по водния цикъл на Севлиево започва през април

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Възстановяването на асфалтовата настилка по водния цикъл на Севлиево ще започне през месец април, информира кметът д-р Иван Иванов. Ако времето позволи същите могат да стартират и до края на този месец. По одобреното проектно предложение се предвижда да се възстанови асфалта в границите на изкопа, а нарушената асфалтова и тротоарна настилка от строителните дейности, извън обхвата на изкопа, ще се възстановят за сметка на строителя.

Мога да кажа със сигурност, че генералната схема на събиране и отвеждане на отпадните води в града вече е принципно нова – разтоварени са двата основни главни колектора, като за целта вече функционират нови три, заяви кметът.

Негативните последствия върху домакинствата по трасетата на канализационната мрежа в участъците по улици „Ахмед Татаров”, „Хубан Кънев” и „Никола Дабев”, които се проявяваха след всеки проливен дъжд, вече са елиминирани.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В момента се подменят главните колектори, чието изпълнение е по – бавно и трудоемко в сравнение с второстепенната канализационна мрежа. Почти изцяло са приключените СМР дейностите по 13 от общо 33 второстепенни клонове от канализационната мрежа и 4 от водопроводната. Изградени са двата отливни канала към дъждопреливници 6 и 7, и напорният тръбопровод към КПС „Север” в кв. „Балабанца”.

Реконструирани са 6 240 м. от канализационната мрежа или това са 41% от предвидените по проекта. Процентното изпълнение на водопроводната мрежа е 23%, реконструирани са 1 227 м водопроводни клонове от предвидените 5 377 м. Това е напълно задоволително за този етап от изпълнението на водещите СМР (канализационните клонове), предвид техническите параметри за изпълнение по проекта.

Останалата част от водопроводните клонове, предвидени за подмяна (77%), попадат в обхвата на оставащите за изпълнение 59 % канализационна мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица