Свържи се с нас

Новини

Успешно начало на „Първата република“ в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Като успешно бе определено началото за благотворителната фотоизложба на Анжело Пургерт „Първата република“. Приблизително 600 лева бяха събрани в деня на откриването на благотворителната инициатива на чешкият фотограф, показващ за пръв път в България творбите си, а именно тук в Габрово.

Изложбата на носителя на престижната награда „Влюбена Прага“ беше открита по изключително изискан начин. Елегантността на стилистиката на черно-белите фотографии се усещаше в цялостната атмосфера на събитието. Артистичната двойката, която посрещаше гостите, музикалните изпълнения на пианиста Николай Дренски и певицата Мирела Величкова, кокетните сладки и ароматното бяло вино пренесоха гостите в епохата отразена във фотосите на Анджело Пургерт.

Благотворителната фотоизложба беше и първото събитие, на което Габрово и Велико Търново демонстрираха партньорството си в сферата на културата. Сътрудничеството между двата града стана официално факт само няколко часа преди откриването на събитието в художествената галерия.

По този повод кметът на Габрово Таня Христова сподели, че подписаният документ и настоящата изложба материализират, даденото преди време обещание за подкрепа за кандидатурата на старопрестолния град в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 г.

Всички, които желаят да разгледат фотоизложбата „Първата република“ и да си закупят пано, фотоалбум или картичка, ще имат възможност да го направят до 14 март в Художествената галерия „Христо Цокев“. Част от събраните средства ще бъдат дарени на двата центъра за настаняване от семеен тип в Габрово.

„Нека отворим сърцата си и наслаждавайки се на изкуството да помогнем на децата в нужда.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица