Свържи се с нас

Новини

Три автомобила получи областната противопожарна служба

Published

on

снимка: ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово

снимка: ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово

Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово получи три нови противопожарни автомобили. За първи път в историята на пожарната безопасност и защита на населението в Република България се реализира мащабен проект за доставка на 274 броя противопожарни автомобили.

Автомобилите се доставят по проект по Оперативна програма „Околна среда” и са на стойност над 97 милиона лева от които 85% от Европейския фонд за развитие и 15% национално съфинансиране. На 25.02.2014 г. бяха връчени ключовете на първите 67 броя автомобили за гасене на горски пожари по съвместния проект между МОСВ и МВР за „Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН – МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари”. Противопожарните машини са предназначени за погасяване на горски пожари и намаляване на вредните емисии от тях в българските природни и национални паркове.

Получените три броя автомобили за Габровска област са за осигуряването на парковете „Българка” и „Централен Балкан”, обхващащи територия от общините Трявна, Габрово и Севлиево.

Доставените противопожарни машини са лек тип с висока проходимост, производство на „Ивеко Магирус Брандшутцтехник” и ще бъдат дислоцирани в Районните служби за „ПБЗН” в градовете Габрово, Севлиево и Трявна.

Служителите от ОУПБЗН – Габрово са изключително радостни и горди от реализирания проект, като за пръв път в най-новата история на пожарната безопасност ще разполагат с нова и съвременна техника, която ще спомогне по качествено да изпълняват своите професионални задължения в услуга на гражданите от област Габрово.

До края на годината управлението очаква да получи по европейски проекти още 9 броя автомобили, от които и една 30 метрова автомеханична противопожарна стълба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица