Свържи се с нас

Икономика

Седем събития подготвя ОИЦ – Габрово до средата на годината

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният информационен център в Габрово подготвя 7 събития, които ще се реализират до средата на тази година. Новината бе съобщена на среща с местните медии от управителя на Центъра Маринела Събева.

От казаното от нея стана ясно, че първото събитие за годината е организирана информационна среща за представяне и разясняване на възможностите на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и програмата за образование, обучение, младежи и спорт „Еразъм+“. То ще се проведе на 20 февруари от 9:00 часа в Актова зала на Национална Априловска гимназия, град  Габрово.

Лектори ще бъдат Илиян Томов от главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ при Министерство на образованието и науката, както и експертите Милена Караангова и Красимира Димитрова  от Центъра  за развитие на човешките ресурси, които ще представят програма „Еразъм +“.

Събитието е съгласувано с Регионалния инспекторат на образованието в Габрово и на него са поканени да присъстват директори на училища и детски градини от областта, представители на Технически университет – Габрово, както и неправителствени организации, работещи в сферата на образованието и обучението.

Темата за Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Еразъм +“ ще бъде дискутирана и по време на информационна среща, която ще се проведе в Дряново, съвместно с дряновското читалище „Развитие“ в края на месец март.

„На друга тема, а именно развитието на човешките ресурси и новата ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще обърнем внимание по време на информационни дни в общините Трявна и Севлиево“, информира още Маринела Събева.

По думите й в Габрово през месец април ще ни гостуват лектори, които ще представят ИСУН 2020 и нейните нови функционалности.

„България ще продължи да използва настоящото приложение ИСУН и през следващия програмен период, като в него ще бъдат извършени променени, за да отговаря на новите нормативни изисквания. Информационната система, която ще бъде използвана през следващия програмен период, ще носи името ИСУН 2020. Страната ни е приела ангажимент за пълна електронизация на процесите на кандидатстване с проекти за европейски средства до края на 2016 г. Първите стъпки в тази посока вече бяха направени с пилотни проекти, по които можеше да се кандидатства електронно през досегашния програмен период“, сподели още управителят на ОИЦ – Габрово.

ОИЦ – Габрово ще проведе съвместно с Община Габрово събитието „Първите 7 години на Габрово в ЕС“. „Заглавието сме взаимствали от друга национална инициатива, но ни харесва, защото в първите 7 всеки извървява своите най-важни и определящи стъпки. Събитието ще включи изложба на открито, състезание за деца и събитие в зала, които тепърва подготвяме“, каза още Събева.

Най-голямото събитие на ОИЦ – Габрово е оставено за края на настоящия проект. „Ще го проведем съвместно с Община Габрово – изнесена проява на Комитета на регионите – семинар на тема: „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“, допълни в заключение ръководителят на ОИЦ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Икономика

До 15 май български компании могат да кандидатстват за разработване на иновации

Published

on

Остава една седмица, в която български компании могат да кандидатстват по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 ( https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), малки дружества със средна пазарна капитализация с до 499 служители и големи компании в партньорство с МСП.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв.

Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. Проектите на фирмите трябва да са насочени към разработване на иновация, която попада в една от подобластите на някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустимо ще бъде разработване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, насочени към производство на стоки и предоставяне на услуги в различни области, напр.: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект, методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български продукти, разработване на иновативни устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси и др.

Подкрепа ще получат иновативни решения на национално и световно ниво, но и такива представляващи новост на ниво предприятие.

Със средства по процедурата ще се финансират дейности по извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация.

Зареди още

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица