Свържи се с нас

Икономика

Проучват Габрово за безмитна индустриална зона

Published

on

Областната

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Експерти от Областна администрация и консултанти ще проучват възможността за създаване на Безмитна индустриална зона в Габрово. Предложението за създаване на такава зона в областния град предизвика сериозен интерес по време на заседанието на Обществения съвет към Областния управител.

Управителят на консултантската фирма, вносител на предложението – Цветан Цонев, представи пред членовете на съвета своето намерение, а именно съвместно с Областния управител и обществеността да се изгради подобна зона, със създаването на която да се стимулира заетостта и икономическото развитие в региона.

По думите на Цонев Свободните зони представляват модерна форма в Европейския съюз за подкрепа на слабо развити региони, а по последни данни на Евростат Северен централен район е на второ място по изостаналост. Това е една добра възможност, защото ЕС чрез своите финансови инструменти стимулира дейности, подпомагащи икономическото развитие на регионите.

Цветан Цонев обясни, че Свободните зони представляват географски области, в които един държавен орган предлага стимули за фирмите, развиващи дейност в тази области по правила, различни от съществуващите в страната редовни политики. Често тези зони функционират като „полюси на растеж“ за областта, а също и извън нея.

В рамките на Европейския съюз съществуват обособени 74 свободни зони, определени като такива в Митническия кодекс на Общността, а за България те са 2 – Пловдив и Свиленград.

Обикновено тези зони са свързани с митнически облекчения при внос и износ, но все по- често чрез тях започват да се извършват различни дейности включително предлагането на безвъзмездни средства за научноизследователска дейност, дейности по подобряване на развитието и инфраструктурата на района и т.н.

Свободните зони могат да включват и различни данъчни стимули, по-конкретно такива на регионално равнище, и най-вече за стимулиране на конкуренцията на регионално ниво. Бяха представени добри практики от съществуващи европейски зони в това число и от Свободна зона Пловдив.

Освен сериозен интерес, темата породи множество въпроси, поради което беше взето решение експерти от Областна администрация заедно с екипа от консултантската къща да направят обстойно проучване за възможностите за създаване на подобна Безмитна индустриална зона в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица