Свържи се с нас

Новини

Становище до МЗ за несъвършенствата в стандартите

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Николай Григоров ще изпрати становище до Министерството на здравеопазването относно несъвършенствата в медицинските стандарти и по – конкретно невъзможността да се изпълни съотношението медицински сестри – лекари.

Това се налага най-вече поради все по-осезаемата липса на среден медицински персонал и по въпроса за недостатъчния финансов ресурс на болниците, съгласно Новия рамков договор за медицински дейности, който определя здравно-икономически, финансови, медицински, организационно-управленски, информационни и правно – деонтологични рамки, в съответствие с които се сключват договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ.

Именно около това се обединиха участниците в работната срещам на тема „Проблемите, които трябва да бъдат решавани в областта на стационарната медицинска помощ в област Габрово“, която се проведе по инициатива на Областна администрация и Регионалната здравна инспекция. В нея се включиха директорът на Районната здравноосигурителна каса, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов”- Севлиево, МБАЛ „Теодосий Витанов” – Трявна, МБАЛ „Акта Медика” – Севлиево и представител на УС на областната болница.

Срещата бе определена от Николай Григоров като ефективен механизъм за взаимодействие между лечебните заведения и здравните институции. Отчитайки че секторът е труден, обясни все пак, че е сред приоритетите на Правителството и към него ще бъдат насочени средства, усилия и ресурси, доколкото бюджета позволява.

Според директора на РЗИ д-р Веселин Димитров срещата е породена от проблемите с взаимодействието при оказване на стационарна медицинска помощ. Той обърна сериозно внимание върху засилващи се негативни тенденции, които оказват влияние върху сектора, а именно действащи клинични пътеки, които са без капацитет и не могат да обезпечат с нужните медицински кадри, оборудване и т.н. Изпълнението им, формираното негативно отношение към медицинското съсловие, липсата на медицински персонал като цяло и тенденция на прехвърляне на тежки случаи в направление най-вече към областната болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова” допълват действителността. Така накратко беше представена ситуацията от д-р Веселин Димитров, който категорично заяви, че ръководената от него институция ще изпълнява всичките си функции без да се ангажира със зависимост към едно или друго лечебно заведение.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В хода на срещата дикторът на РЗОК Захари Дошков представи пред директорите новите моменти, касаещи законодателството. Като основна тема очаквано се очерта финансирането. Стана ясно, че има приет бюджет, но все още няма разпределение по лечебните заведения.

Захари Дошков представи и анализ, според които област Габрово е на 8 място по успешно задържане на пациенти и по средата на класацията по успешно привличане на такива от други области. Освен това е една от областите с най-голям брой здравноосигурени лица с непрекъснати права. „Спрямо данните за страната, мисля че област Габрово стои много добре и това е комплимент към лечебните заведения” каза още той.

По време на дискусията като един от най-сериозните проблеми се открои липсата на организационна култура. Стана ясно, че взаимодействието между лечебните заведения в конкретни случаи не е на достатъчно ниво. Според д-р Хинов, управител на МБАЛ „Акта медика” – Севлиево, проблемите в здравеопазването трябва да се разглеждат на национално ниво.

„Всичко е регламентирано, нека спазваме добрите медицински практики”, апелира изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в региона д-р Нели Савчева.

Участниците в работната среща дефинираха и разискваха конкретни проблеми, а самата срещата беше определена като ползотворна и отворена в бъдеще да се случва при необходимост. Беше постигната договореност между лечебните заведения на Габрово и Севлиево за по-добър синхрон и взаимодействие, такива каквито са например между тревненската болница и областната. Остава да се водят подобни разговори и с Центъра за спешна медицинска помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица