Свържи се с нас

Новини

Становище до МЗ за несъвършенствата в стандартите

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Николай Григоров ще изпрати становище до Министерството на здравеопазването относно несъвършенствата в медицинските стандарти и по – конкретно невъзможността да се изпълни съотношението медицински сестри – лекари.

Това се налага най-вече поради все по-осезаемата липса на среден медицински персонал и по въпроса за недостатъчния финансов ресурс на болниците, съгласно Новия рамков договор за медицински дейности, който определя здравно-икономически, финансови, медицински, организационно-управленски, информационни и правно – деонтологични рамки, в съответствие с които се сключват договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ.

Именно около това се обединиха участниците в работната срещам на тема „Проблемите, които трябва да бъдат решавани в областта на стационарната медицинска помощ в област Габрово“, която се проведе по инициатива на Областна администрация и Регионалната здравна инспекция. В нея се включиха директорът на Районната здравноосигурителна каса, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов”- Севлиево, МБАЛ „Теодосий Витанов” – Трявна, МБАЛ „Акта Медика” – Севлиево и представител на УС на областната болница.

Срещата бе определена от Николай Григоров като ефективен механизъм за взаимодействие между лечебните заведения и здравните институции. Отчитайки че секторът е труден, обясни все пак, че е сред приоритетите на Правителството и към него ще бъдат насочени средства, усилия и ресурси, доколкото бюджета позволява.

Според директора на РЗИ д-р Веселин Димитров срещата е породена от проблемите с взаимодействието при оказване на стационарна медицинска помощ. Той обърна сериозно внимание върху засилващи се негативни тенденции, които оказват влияние върху сектора, а именно действащи клинични пътеки, които са без капацитет и не могат да обезпечат с нужните медицински кадри, оборудване и т.н. Изпълнението им, формираното негативно отношение към медицинското съсловие, липсата на медицински персонал като цяло и тенденция на прехвърляне на тежки случаи в направление най-вече към областната болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова” допълват действителността. Така накратко беше представена ситуацията от д-р Веселин Димитров, който категорично заяви, че ръководената от него институция ще изпълнява всичките си функции без да се ангажира със зависимост към едно или друго лечебно заведение.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В хода на срещата дикторът на РЗОК Захари Дошков представи пред директорите новите моменти, касаещи законодателството. Като основна тема очаквано се очерта финансирането. Стана ясно, че има приет бюджет, но все още няма разпределение по лечебните заведения.

Захари Дошков представи и анализ, според които област Габрово е на 8 място по успешно задържане на пациенти и по средата на класацията по успешно привличане на такива от други области. Освен това е една от областите с най-голям брой здравноосигурени лица с непрекъснати права. „Спрямо данните за страната, мисля че област Габрово стои много добре и това е комплимент към лечебните заведения” каза още той.

По време на дискусията като един от най-сериозните проблеми се открои липсата на организационна култура. Стана ясно, че взаимодействието между лечебните заведения в конкретни случаи не е на достатъчно ниво. Според д-р Хинов, управител на МБАЛ „Акта медика” – Севлиево, проблемите в здравеопазването трябва да се разглеждат на национално ниво.

„Всичко е регламентирано, нека спазваме добрите медицински практики”, апелира изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в региона д-р Нели Савчева.

Участниците в работната среща дефинираха и разискваха конкретни проблеми, а самата срещата беше определена като ползотворна и отворена в бъдеще да се случва при необходимост. Беше постигната договореност между лечебните заведения на Габрово и Севлиево за по-добър синхрон и взаимодействие, такива каквито са например между тревненската болница и областната. Остава да се водят подобни разговори и с Центъра за спешна медицинска помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица