Свържи се с нас

Новини

Приеха план – приема за 2014 – 2015 на училищата в Габровско

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната комисия по заетост, под председателството на заместник – областния управител Ценка Йонкова, прие на свое заседание предложението за Държавния план – прием за област Габрово за 2014-2015 г., информираха от Областна администрация – Габрово.

Съгласуването на проекта за план-приема на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища, паралелките за професионално обучение в специални училища за учебната 2014/2015 предизвика задълбочен дебат между членовете на комисията, особено около въпросите, касаещи дряновските училища и предложената нова спортна специалност в Габрово.

Като цяло всички общини подкрепиха предложението на Регионалния инспекторат по образование в Габрово. Балансът на цифри показва завършващи 874 седмокласника за тази учебна година и по-голям ръст при завършващите 8 клас – 292. По повод това началникът на Инспектората категорично заяви, че това са само цифри, а образованието не може и не трябва да бъде само статистика и в частност държавният план-прием.

Крайната цел на всичко онова, което се случва и което е планирано да се случи, по думите на Георги Маринов, е да може от една страна да бъдат задържани учениците на територията на нашата област и от друга страна – да бъдат привлечени от други области и общини.

Предлагат се нови професии за първи път през тази учебна година 2014/2015, а именно в Професионалната гимназия по строителство – „Брокер недвижими имоти“ – заявител на обучението Камара на строителите в България, ОП – Габрово, в ПГТ „Пенчо Семов“ – „Търговски представител“ – заявител е Браншова организация и новата специалност „Спорт“ с професия „Помощник треньор“ – заявена от спортните клубове.

Разкриват се и две вечерни и една задочна паралелка с четиригодишен срок на обучение за първа степен на професионална квалификация – в Професионалната гимназия по строителство – „Зидария”, в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – „Производство на облекло и текстил“ и „Електропроизвеждане на производството“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево.

Очаква се в рамките на следващите няколко дни и ПТГ „Димитър Крусев“ да предложи специалност за първа степен на професионална квалификация.

Председателят на комисията г-жа Ценка Йонкова сподели, че тази година всички, които участват в процеса за професионално и общообразователно обучение на децата в областта са положили доста усилия.

„От страна на Областна администрация, заедно с Регионалния инспекторат по образованието, беше предизвикана среща на представителите на бизнеса, заедно с Габровската търговско-промишлена палата, за да чуем какво е становището на бизнеса, на директорите на училищата и представителите на Общините във връзка с учебната подготовката“ – обясни тя.

Според заместник – областния управител самите процедури са се изпълнили съвестно по общините. „Доста предварителна работа се свърши, но за съжаление не доведе до някакъв голям резултат, затова защото все още няма воля всички заедно да си кажем това, което трябва на пазара на труда и това, което предлагат училищата и ги подкрепят общините. Радостно е, че всички ние тук знаем каква трябва да бъде областната образователна политика и в общото, и в професионалното образование. Всички сме наясно, че трябва да има такава политика, че трябва да има и общински политики, и знаем каква трябва да бъде тя. Но дали на практика се случва това? Все още няма воля от общинските ръководства да оптимизират и да предлагат толкова, колкото са деца. За съжаление вероятно чакаме да бъде приет Законът за професионалното образование, за да има основание и пак отгоре някой да каже какво да се прави. Факт е, че не сме най-обективни и не се съобразяваме достатъчно с потребностите на пазара за реализацията на нашите деца. И все пак има развитие в планирането по общини“ – допълни Йонкова.

„Дори само това, че дебатът се състоя е крачка напред. Ако по-често ги правим ще има още повече резултати“ – заяви Лена Енева, директор на ДБТ –Габрово и обърна внимание на факта, че приемът се съгласува именно в Комисия по заетост, „за да вникнем всички, че това което ни призовава нормата е ние да погледнем този план-прием от гледна точка бъдещето на заетостта в нашата област.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица