Свържи се с нас

Новини

Приеха план – приема за 2014 – 2015 на училищата в Габровско

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната комисия по заетост, под председателството на заместник – областния управител Ценка Йонкова, прие на свое заседание предложението за Държавния план – прием за област Габрово за 2014-2015 г., информираха от Областна администрация – Габрово.

Съгласуването на проекта за план-приема на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища, паралелките за професионално обучение в специални училища за учебната 2014/2015 предизвика задълбочен дебат между членовете на комисията, особено около въпросите, касаещи дряновските училища и предложената нова спортна специалност в Габрово.

Като цяло всички общини подкрепиха предложението на Регионалния инспекторат по образование в Габрово. Балансът на цифри показва завършващи 874 седмокласника за тази учебна година и по-голям ръст при завършващите 8 клас – 292. По повод това началникът на Инспектората категорично заяви, че това са само цифри, а образованието не може и не трябва да бъде само статистика и в частност държавният план-прием.

Крайната цел на всичко онова, което се случва и което е планирано да се случи, по думите на Георги Маринов, е да може от една страна да бъдат задържани учениците на територията на нашата област и от друга страна – да бъдат привлечени от други области и общини.

Предлагат се нови професии за първи път през тази учебна година 2014/2015, а именно в Професионалната гимназия по строителство – „Брокер недвижими имоти“ – заявител на обучението Камара на строителите в България, ОП – Габрово, в ПГТ „Пенчо Семов“ – „Търговски представител“ – заявител е Браншова организация и новата специалност „Спорт“ с професия „Помощник треньор“ – заявена от спортните клубове.

Разкриват се и две вечерни и една задочна паралелка с четиригодишен срок на обучение за първа степен на професионална квалификация – в Професионалната гимназия по строителство – „Зидария”, в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – „Производство на облекло и текстил“ и „Електропроизвеждане на производството“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево.

Очаква се в рамките на следващите няколко дни и ПТГ „Димитър Крусев“ да предложи специалност за първа степен на професионална квалификация.

Председателят на комисията г-жа Ценка Йонкова сподели, че тази година всички, които участват в процеса за професионално и общообразователно обучение на децата в областта са положили доста усилия.

„От страна на Областна администрация, заедно с Регионалния инспекторат по образованието, беше предизвикана среща на представителите на бизнеса, заедно с Габровската търговско-промишлена палата, за да чуем какво е становището на бизнеса, на директорите на училищата и представителите на Общините във връзка с учебната подготовката“ – обясни тя.

Според заместник – областния управител самите процедури са се изпълнили съвестно по общините. „Доста предварителна работа се свърши, но за съжаление не доведе до някакъв голям резултат, затова защото все още няма воля всички заедно да си кажем това, което трябва на пазара на труда и това, което предлагат училищата и ги подкрепят общините. Радостно е, че всички ние тук знаем каква трябва да бъде областната образователна политика и в общото, и в професионалното образование. Всички сме наясно, че трябва да има такава политика, че трябва да има и общински политики, и знаем каква трябва да бъде тя. Но дали на практика се случва това? Все още няма воля от общинските ръководства да оптимизират и да предлагат толкова, колкото са деца. За съжаление вероятно чакаме да бъде приет Законът за професионалното образование, за да има основание и пак отгоре някой да каже какво да се прави. Факт е, че не сме най-обективни и не се съобразяваме достатъчно с потребностите на пазара за реализацията на нашите деца. И все пак има развитие в планирането по общини“ – допълни Йонкова.

„Дори само това, че дебатът се състоя е крачка напред. Ако по-често ги правим ще има още повече резултати“ – заяви Лена Енева, директор на ДБТ –Габрово и обърна внимание на факта, че приемът се съгласува именно в Комисия по заетост, „за да вникнем всички, че това което ни призовава нормата е ние да погледнем този план-прием от гледна точка бъдещето на заетостта в нашата област.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица