Свържи се с нас

Новини

Ремонт на 2 пътя и газифициране на Болницата чрез проекти

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Три предложения ще направи областният управител на Габрово Николай Григоров за включване на проекти от областта към апликационните форми на централните ведомства, информираха от областната администрация. Той предлага за финансиране от Националната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ ремонт на пътя „Трявна – Габрово” и на обхода Севлиево – Кормянско – Крамолин.

Към проектните предложения на областната администрация е включена и Реконструкция и газификация на котелни помещения на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД. Общата стойност на проектите възлиза на 12 387 040 лв, а като мотиви Николай Григоров изтъква най-вече надрегионалното значение и на трите си предложения.

Така например пътят Трявна – Габрово е единствената връзка в Северна България между двата старопланински прохода – „Хаинбоаз” и „Шипка” , като при необходимост от затваряне на единия от тях, движението се пренасочва по другия.

„Съгласно действащия списък на републиканските пътища път ІІІ-552 се намира на територията на две области – област В. Търново (от км 0+000 до км 5+000) и област Габрово (от км 5+000 до км 39+635). Трасето на пътя минава през град Трявна – туристически и курортен град, притегателен център в последните години за много наши и чуждестранни туристи, а изграденият в града Санаториум за белодробни заболявания е посещаван целогодишно“, се посочва още в обосновката.

С изпълнението на втория проект за ремонта на обходния път Севлиево – Кормянско – Крамолин ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло, като по този начин ще се подсигурят безопасността на движението и комфорта на пътуващите.

Доброто отводняване на пътя в разглеждания участък ще осигури стабилността му. Пътят е с голямо регионално значение. Той осъществява връзка с общините Севлиево, Павликени и Сухиндол и е единствена връзка за някои населени места в този участък. Преминава през 4 населени места – с.Кормянско, с.Малък Вършец, с.Агатово и с.Крамолин.

В с.Крамолин е единственото действащо училище в региона, което приема деца от три области – В.Търново, Ловеч и Габрово. Към мотивите на Областната администрация се посочват още, че по този път се осъществява достъпа до редица туристически атракции в Ловешка област.

Третото предложение за финансиране по инвестиционната програма на реконструкцията и газификацията на котелните помещения на областната болница се налага поради нерентабилността и високите разходи в лечебното заведение. При годишна профилактика на котлите е изразено становище с писмен рапорт до изпълнителния директор, че котлите са силно амортизирани, ремонтите стават все по –трудно изпълними, поради липса на резервни части. Това прави трудно осигуряването на безаварийна работа на котлите и води до риск отоплението на сградата.

Годишният разход за горива за отопление е в размер на 400 000 лв., като в зимния сезон температурата в болничните стаи не е оптимална. Направените предварителни  изчисления показват, че при газификация лечебното заведение ще направи икономии в размер на 30%, при преминаване на отопление на газ. Счита се, че при одобрение и изпълнение на този проект ще се разрешат множество проблеми в лечебното заведение.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица