Свържи се с нас

Култура

Може ли да кажем край на шегите?

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

Има изложби, които не може да не бъдат показани в Музея „Дом на хумора и сатирата”. С пълна сила това важи и за „Край на шегите”, полска карикатура и сатирични рисунки, по случай четвъртвековния юбилей на Асоциацията на полските карикатуристи. Тя ще посрещне своята публика днес, четвъртък, от 17.30 часа в зала 7 на Веселата къща.

Учредяването на Асоциацията (или SPAK на полски) е заслуга на големия творец-сатирик и общественик Ерик Липински, създател и на Музея на карикатурата в Полша. Още на учредителното събрание през април 1987 се обединяват в творчески съюз над 200 автори от цяла Полша. Следват години, изпълнени с множество събития: изложби, конкурси, акции, разнообразни изяви, ту по-успешни, ту не толкова, и разбира се – всичко увенчано с много награди и слава.

„Край на шегите”, която гостува в ДХС с любезното съдействие на Полския институт в София, е част от голяма едноименна изложба, показана във Варшава в юбилейната година. В Габрово ще видим творби на 45 автори, с част от които сме се срещали и сме общували по време на посещенията им в града – по време на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, или със самостоятелна изложба, познаваме ги от пресата или албуми и каталози от международни карикатурни конкурси. Полската карикатура е много разпознаваема и който веднъж е бил в плен на нейната естетика и философия, й остава верен завинаги.

Какво вълнува полските карикатуристи в тази изложба? Това, което вълнува всички нормални хора по света: човешките взаимоотношения, екологията, любовта и еротиката, политиката и политиците, изкуството и неговите ярки представители, войната и мирът… В колекцията ще видим творби на Славомир Мрожек (1930-2013), писател-сатирик и драматург, през 1993 г. ДХС го отличи с международната литературна награда „Хитър Петър”. Зрителите на по-солидна възраст сигурно ще се умилят от рисунките на Збигнев Ленгрен (1919-2003), Ерик Липински (1914-1991), Анджей Чечот (1933-2012). Яцек Федорович разгръща сатиричната си мисъл в рисунки-комикси, Млечко бие право в целта с неговата саркастична констатация: „Работят най-много няколко процента. Останалите са консултанти.” Юлиан Бохданович също ни звучи познато: „Ах, вие… Съсипахте земеделието… И културата…… да не говорим за икономиката. С две думи…Превърнахте държавата в руина! Моля ви, другарю. Следващия път не го правете!”

Ще допаднат на зрителя артистичните шаржове на Януш Мрозовски, рисунките и карикатурите на Збигнев Юйка, Марек Рачковски, Павел Кучински. Още много сатирични откровения ще ни донесе досегът с полските карикатури и сатирични рисунки. Може би и отговор на въпроса „Какво става след края на шегите”, който естествено поражда названието на изложбата.

Експозицията „Край на шегите” на Асоциацията на полските карикатуристи ще открие г-жа Агнешка Кошчушко, І секретар в Посолството на Република Полша в София и директор на Полския институт. Вечерта ще звучи популярна полска музика и макар че „Червените китари” няма да са в ДХС, млади китаристи от Музикална школа „Прима виста” ще внесат още емоции в общото настроение.

Изложбата очаква своята публика до края на месец март 2014 година. Това е първата среща наживо тази година със съвременната полска карикатура.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
Дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица