Свържи се с нас

Новини

Общината с две предложения по „Красива България“

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На извънредно заседание на Общински съвет – Габрово, проведено снощи, кметът Таня Христова внесе предложение за кандидатстване с два проекта по „Красива България“. Кампанията на Министерството на труда и социалната политика, която продължава до 31.01.2014 г., подкрепя мерки за подобряване на обществената среда в населените места, подобряване на социалната инфраструктура, подобряване на социалните услуги от резидентен тип и професионално обучение за придобиване на квалификация.

Община Габрово ще кандидатства с две проектни предложения по следните мерки: „Подобряване на обществената среда в населените места”, за обновяване на административната сграда на Община Габрово, и „Подобряване на социалната инфраструктура”, за преустройство на бивша детска градина на бул. „Трети март”№ 5 в Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Общински съвет Габрово откри социална услуга в общността „Дневен център за деца и младежи с увреждания” като делегирана от държавата дейност към Община Габрово. Към настоящия момент услугата се предоставя от външен доставчик (Фондация „Грижа за деца с увреждания“) в източното крило на детска ясла № 8, намираща се на ул. „Никола Балканеца” № 24 в град Габрово.

Предвид непрекъснато увеличаващия се брой на децата в Центъра, и по-специално тези с диагноза „аутизъм”, е от изключителна важност пространството и броят на помещенията в една такава социална услуга да отговарят на нуждите на ползвателите. Към момента площта е недостатъчна, сегашният вид на помещенията не позволява пълно движение на инвалидна количка, липсват отделни помещения за персонала и за работа с родителите, както и склад за допълнителните инвалидни колички и триколки.

С цел подобряване условията в Центъра и привеждането му във вид, съответстващ на изискванията за функциониране на услугата, Община Габрово включи като преходен обект 2013/14 г. при актуализацията на инвестиционната програма изготвянето на работен проект за „Преустройство на бивша детска градина на бул. „Трети март“ в дневен център за деца и младежи с увреждания”, на база на който се подготви проектното предложение.

Дейностите, които ще бъдат предложени за финансиране, включват цялостно преустройство на двата етажа на сградата – подмяна на компрометираните стари настилки и облицовки, подмяна на дограмата, изпълнение на топлоизолационна система по фасади и фасадно боядисване, подмяна на ЕЛ, ОВ и ВиК инсталации, осигуряване на достъп за лица с увреждания до втория етаж, възможност за газоснабдяване.

Общински съвет – Габрово прегласува и върнатите като незаконосъобразни от Областния управител решения, касаещи изменение на актуализираната инвестиционна програма на Община Габрово за 2013 година, както и определянето на годишния размер на такса „битови отпадъци“ за 2014 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица