Свържи се с нас

Новини

Борбата за „Иконома в Дряново“ продължава

Published

on

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

В Дряново се проведе дискусионна среща, под надслов „Ще позволим ли да бъде унищожено професионалното образование в Дряново“, информира областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов.

Организатори на проявата бяха колективът и ръководството на ПГИ „Рачо Стоянов” Дряново, областната и общинска структура на Гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола в Габрово и Дряново и Инициативният комитет „Против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов” Дряново”.

В залата се събраха около 80 души. Този път от поканените общински съветници присъстваха трима – Емил Попов, Стефан Енчев и Румяна Петричева.

Гости на инициативата бяха също така Олга Галенова – областен координатор на СБУ към КНСБ, Румяна Станчева – общински координатор на КТ „Подкрепа”, Красимир Ташев, Димитър Чинчев, д-р Богомил Лазаров и Стела Антонова от Регионалния Обществен Съвет в Габрово, Васил Папазов – младши експерт в областната администрация – Габрово, Ивелина Ненова – старши експерт професионално образование в РИО – Габрово, Светла Тодорова – управител на счетоводна къща „Баланс”- Габрово, родители и ученици, завършили икономическата гимназия в града на Колю Фичето.

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

Дискусията бе водена от областния координатор на „ДНЕС” Анатолий Антов и от общинския координатор на движението Павлин Ботев. Срещата протече в изключително конструктивен дух, с вежлив и търсещ консенсуса тон.

Съветникът Емил Попов изрази мнение, че е много важно да се запази икономическата съставка в името на ПГИ „Рачо Стоянов”, защото тя е марка за качество и неповторимост и има изключително важно място при избора на учебно заведение от учениците. Управителят на счетоводна къща „Баланс” Светла Тодорова, която е и бивш преподавател в училището се обърна към цялата зала с призив да не се предприемат никакви мерки за промяна или разширяване на профила на Иконома в Дряново, защото това ще има фатални последици за бъдещето на училището.

Олга Галенова от СБУ към КНСБ изказа становището на синдиката, което е ПТГ ”Димитър Крусев” да бъде закрито, а икономическата гимназия да продължи да съществува в досегашното си състояние. Това изказване повиши емоционалния градус в залата, защото само преди няколко седмици от този синдикат бяха на коренно различна позиция, солидаризираща се с тази на дряновския градоначалник д-р Иван Николов за сливане на двете професионални гимназии в една. Г-жа Галенова обясни промяната с новата ситуация и с промени в законодателството.

След това думата взеха родителите, които се обединиха около твърдата позиция за запазване на статута на икономическата гимназия в Дряново като единствената с такава насоченост в областта, и увериха, че са избрали училището заради реномето му на ковачница на кадри в сферите на икономиката и счетоводството. В този смисъл каквато и да било промяна на профила на гимназията те определиха като неприемлива и нецелесъобразна.

Съветникът Стефан Енчев изказа мнението, че е добре да се направи реформа в професионалното образование в града, да се вземат тези прословути 250 000 лева, но те да се изхарчат прозрачно и целесъобразно единствено за просперирането на новото училище. Неговият колега Румяна Петричева зае позицията, че не е нужна конфронтация, а трябва да се говори със съветниците и тези мнения да се изкажат и пред комисията по образование и култура, която в четвъртък /б.р.16 януари/ ще гледа още веднъж предложението за решение.

В края форумът прие призив – обръщение към представителите на местните и областните власти и медиите, чрез който се изразява категорично несъгласие със сливането на двете професионални гимназии в Дряново и се организира гражданска подписка за провеждане на МЕСТЕН ОБЛАСТЕН РЕФЕРЕНДУМ по този наболял проблем. На него гражданите ще трябва да отговорят по съвест на въпроса:
„За или против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев” Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов”?”

Още на форума гражданската подписка бе подкрепена от над 50 души. От днес призивът – обръщение и подписката ще бъдат внесени по надлежния ред в местната законодателна и изпълнителна власт. Инициативният комитет, колективът и ръководството на „Иконома” в Дряново и структурите на гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола са решени да продължат да се борят за защита на категоричната си позиция ПРОТИВ недообмислени и хазартни реформи в сферата на дряновското средно професионално образование.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица